SAGLIK

SAGLIK Haberleri

AŞI HASTALIKLARDAN KORUR

 AŞI HASTALIKLARDAN KORUR

Dünya Aşı Haftası nedeni ile Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü dünyaya gelen her çocuğun aşı olmasını belirtti.

Dünya Aşı Haftası nedeni ile Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü dünyaya gelen her çocuğun aşı olmasını belirtti.

Dünya Aşı Haftası nedeni ile Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü´nce aşının önemine değinilerek  aşının önemi hakkında bilgi verildi.

AŞI NEDİR?

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.

Aşının insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanabileceğini belirtti.

Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıklık kazandığını ifade etti. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer alır.

AŞI NASIL ETKİ EDER?

Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır

AŞININ ZAMANINDA YAPILMASI ÖNEMLİ MİDİR?

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması önem arz etmektedir.Eksik aşılı çocuk belirlendiğinde, yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.

 AŞI YAPILMAZSA NE OLUR?

Aşı yapılmazsa ise önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur.

KİMLER AŞILANMALIDIR?

Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.

Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklar da da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb)  buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır.  Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır.


Haber Kaynak : erhan çelik


OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET