GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

110 YILDIR SÜRE GELEN LEZZET

110 YILDIR SÜRE GELEN LEZZET

Tam 110 yıldır Akhisar halkının damağıma tat veren bir kuruluş Hisar Pastanesi.

Tam 110 yıldır Akhisar halkının damağıma tat veren bir kuruluş Hisar Pastanesi. Bu bir asrı aşmış işletmenin sahibi Şekerci Hacı Mazhar Gürmen ile bu kuruluş hakkında sohbetimizi aktaracağım. 88 yaşındaki Mazhar Gürmen kuruluşu ve tarihçesini kısaca şöyle anlattı.
?Babamız Rahmetli Şekerci Mehmet Cemalettin Gürmen 1877 yılında Akhisar´da dünyaya geldi. Gençlik yılları Osmanlı´nın son dönemlerine denk geldiği için yaşamı savaş cephelerinde geçti.
Askerliğini Arnavutluk´ta yapıp tezkere alıp Akhisar´a geldiği gün tekrar celp pusulası ile Trablus´a oradan Şam´a,  Kudüs´e en sonunda da Çanakkale harbinde savaştı. Babamız o zamanın idadi denilen bugünkü lise mezunudur. Fransızca, Yunanca , Farsça, Arapça´yı iyi biliyor.
Şekerciliğe nerden merak sardığı konunsa gelince Akhisar´da Osmanlı döneminde Rumlar ve Yahudiler de yaşamaktaydı. Rumlar şekercilikte başarılıydılar. Babam Akhisar´da yaşayan şekercilik yapan bir Rum´dan bu mesleği öğrendi ve 1908 yılında ilk iş yerini açtı. Savaşlar dolayısıyla dükkanını fazla çalıştıramadı. Çanakkale Harbi sırasında yaralandı. Cumhuriyet ilan edildiğinde babam 45 yaşındaydı. Biz Mustafa, Ahmet, Fahrettin ve ben Mazhar olmak üzere dört kardeştik. En büyük abim Mustafa 1943 yılında Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin Medresesinde okurken vefat etti ve Eyüp Sultan kabristanlığına gömüldü. 1957 yılında babam vefat edince Ahmet, Fahrettin ve ben Mazhar bu mesleğimizi devem ettirdik. Akhisar´ın ilk şekercisiyiz. Ve ilk lokum imalatçısıyız. Cevizli sucuk dediğimiz lokumu da ilk yapan biz olduk.  Uzun yıllar kaliteden taviz vermeden Türkiye´nin çeşitli illerine şeker ve lokum pazarladık. Yurt dışına Almanya, Romanya hatta Avusturalya´ya kadar lokum ihracatı yaptık. 2004 de Ahmet, 2010da da Fahrettin abim vefat etti. Çocuklarımızdan sadece Cemal ve torunum Ömer Faruk´la bu işi sürdürüyorlar. Diğerleri ya başka sektöre yöneldiler ya da emekliye ayrıldılar. Şimdi ben bu lokum ocağında vaktimi geçiriyorum. Beni yaşama bağlayan, bana zevk veren bu işi Allah güç verdiği sürece yapacağım. Bizim ana felsefemiz çalışmak, çalışmak,  çalışmak ve dürüstlüktür. Diğer kardeşlerimde olduğu gibi ben de son nefesime kadar bu işle uğraşmayı ve Akhisar´ımıza tecrübelerimizle yaptıklarımızla bir şeyler sunmayı düstur edindim.110 yıldan beri Akhisar´lılara lezzet veren işletmemiz inşallah daha uzun yıllar bu görevi yerine getirecektir.?


Haber Kaynak : erhan çelik


ALKOLLÜ İÇKİ SATILAN MEKANLARDA DENETİM YAPILDI

BAŞKAN DUTLULU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

BAŞKAN ZEYREK, İLK ENCÜMEN TOPLANTISINA KATILDI

POLİS MEMURLARINA SORUŞTURMA AÇILDI, MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜNEYSE ADLİ TAHKİKAT BAŞLATILDI

HALİL MANDACI İLKOKULU MENDİL KAPMACADA İLÇE BİRİNCİSİ

MUHTARLAR MAZBATALARINI ALDI

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İLAÇLAMAYA KARŞI UYARILDI