AKBUĞA´DAN 2017 YILI DEĞERLENDİRMESİ

AKBUĞA´DAN 2017 YILI DEĞERLENDİRMESİ

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa yapmış olduğumuz röportajda 2017 yılını değerlendirdi.

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa yapmış olduğumuz röportajda 2017 yılını değerlendirdi.

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Başkanı Ahmet Akbuğa yapmış olduğumuz röportajda sorduğumuz soruları yanıtlayarak 2017 yılını değerlendirdi.

Başkanım Önce Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Akbuğa ?Öncelikle Akhisar Ziraat Odası adına ve şahsım adına Akhisar Altıeylül Gazetesi ve ekibine şimdiye kadar yapmış olduğu güzel çalışmalardan dolayı teşekkür eder bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilerim. Ben Akhisar Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, Manisa Ziraat Odası Merkez İl Başkanı ve aynı zamanda ulusal zeytin ve zeytinyağı komisyonu tarım komisyon üyesi Ahmet Akbuğa.

Odanızda Kaç Üyeniz Var?

Odamızın 15.02.2018 tarih itibariyle 27 bin 888 üyesi bulunmaktadır.

Akhisar´da 2017 Yılında Zeytin Hasadı ve Fiyatlar Nasıldı?

Akhisar´da 2017 yılında zeytin hasadı ve fiyatları ile ilgili olarak biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde 2017 mahsulü hasatı bitti. Genelde fiyat yönünden üreticiyi tatmin edici fiyatlar olmuştur. Sıkıntılarımız tabiki olmuştur. Sıkıntılarımız bu girdi maliyetleri tabiki her zaman söylüyoruz. Girdi maliyeti derken işçi fiyatlarının yüksek oluşu,  mazot gübre fiyatlarının yüksek oluşu tabiki sıkıntılıdır.  Birde ne vardır, sıkıntıların içerisinde geçtiğimiz her zamanda bunu dile getiriyoruz. Her sene köylerimizde yani yeni mahallelerimizde hızlı bir şekilde göç oluyor. Bu göç olayı da zeytin üreticisini olumsuz yönde etkiliyor.  İşçi budama veya zeytin hasadında işçi bulmada sıkıntı çekiyoruz.

2017 Yılında Pamuk, Tütün, Üreticisi Ne Kadardı ve Fiyatları Nasıl Açıklandı, Üretici Memnun Mu?

Evet eskiden biliyorsunuz tütün denince akla Akhisar geliyordu, Akhisar denince akla tütün geliyordu. Maalesef 2000 yılı öncesine gittiğimiz zaman gerçekten çoğu ailenin geçimini sağlayan tütünden ekicilerimiz bulunmaktaydı.  Ama maalesef son yıllara geldiğimiz zaman 2000 yılındaki 29 bin 640 ekicisi olan tütün şuan 2017 kayıtlarına baktığımız zaman bunlar kesin rakamlar gerçek rakamlardır,  2 bin167 tütün üreticisi bulanmaktadır. Ama fiyat yönünden geçtiğimiz bir iki sene öncesinde tütün üreticisi memnundu. Ama şu anda yapmış olduğumuz izlemlere göre alıcı firmanın uygulayacağı fiyatlardan pek memnun olduğumuzu söyleyemiyorum ve söyleyemiyoruz.  Tütün üreticisi fiyatlardan memnun değil.

Başkanım Üyelerimizden Şu Sanda Kaç Tanesi Pamuk,  Tütün, Kavun, Karpuz Domat ve Biber Üretiyor?

Zaten biraz öncede dediğimiz gibi tütündeki rakamlar yüzde yüz kesin rakamlar. Ama biraz önceki tütün üreticisinin şikayetleri var ya bu bir dahaki seneye İlçemizde yani Akhisar ilçesinde 300-400 kişinin daha tütün ekiminden vazgeçeceğinin sinyalidir. Bu durum pamukta da aynı.  1993 veya 2000li yıllardaki 7 bin 650 olan ekici sayısı şu zamanlarda 85 kişiye kadar düşmüştür. Belki de bölgemizde Tariş Tarım Satış Kooperatifi olmamış olsa bu rakamlar on veya on beşlere kadar düşecekti. Ama son zamanlarda pamuk fiyatlarının iyiye gitmesi yeniden pamukta hızlılık ve hareketliliği getirmiştir. Sonuçta üç yıldan beri pamuk üreticisi hem rekolteden hem de pamuk fiyatından memnundur.

Bunların Yanında Manisa Merkezimizde, Akhisar, Sarıgöl, Saruhanlı´da Üzüm Üretimi ve Fiyatları Nasıldı?

Aynı zamanda biraz önce ifade etmiş olduğum gibi Manisa Ziraat Odaları Başkanı hem de İl Koordinasyon Başkanıyım.  Son 2-3 yıldan beri zaten üzüm fiyatlarının üzerinde çalışma yaptık. Son 2-3 yıldan bu yana üzüm fiyatlarından hiç memnun değiliz.  Manisa Bölgesinde bizim 5 milyon 140 bin dekar tarım arazisi bulunmakta olup bunun da 800 bin dekarı üzüm ekili.1 milyon dekarında da zeytin ekimi yapılmaktadır. Ama sizin dediğiniz gibi üzümde sıkıntı oldu mu, oldu. Son 3 yıldan beri gerçekten üreticimiz fiyatlardan mağdur olmuştur.  Yine geçtiğimiz yıl içerisinde eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik´ten taleplerimiz oldu ve yine şimdiki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba´dan bir taleplerimiz oldu. Taleplerimiz şöyleydi;  yani üzümde gerçekten bir boşluk vardı ve fiyat yönünden destekleme yapılmasını istedik. Destekleme derken de Devlet tarafından müdahale alımı yapılmasını istedik. Sağ olsun bu seneki Tarım Bakanımız, bizim taleplerimizi yerine getirdi. Devlet 2017 mahsulü üzümünde müdahale alımı yaptı. Bu müdahale alımından memnunuz ama açıklanan fiyattan gerçekten memnun değiliz.

Başkanım Kaç Dönemdir Başkanlık Yapıyorsunuz?

Sizlerin de bildiği gibi iki dönemdir Akhisar Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanlığında bulunmaktayım.

Başkanlık Yaptığınız Sürece Üyelerinize Yaptığınız Faaliyetlerden ve Hizmetlerden Bazılarını Anlatır Mısınız?

Tabi, biz göreve geldiğimiz andan itibaren bugüne kadar buradaki çalışma arkadaşlarımız olsun, yönetim kurulu arkadaşlarımız olsun veya meclisteki arkadaşlarımızla o günden bu yana Akhisar´a ve Akhisar tarımcısına çok güzel hizmetler yaptığımıza inanıyoruz. Şimdi öncelikle Akhisar ilçemize ve bölgemize hitaben odamız bünyesinde bulunan toprak, yaprak ve su laboratuvarında gün geçtikçe hem ekipman yönünden hem de personel yönünden zenginleştiriyoruz. Gene odamız bünyesinde Tarım Danışmanlığı hizmeti veren arkadaşlarımızla 2 adet araç tahsil ettik. Zaten bundan öncesi geldiğimiz zaman biz göreve gelmediğimiz andan önce bazı taleplerimiz vardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından odamıza tarım danışmanlık yetkisi belgesi almak istiyorduk ve onu aldık. Bu belgeyi aldıktan sonrada odamızın bünyesine 9 adet Ziraat Mühendisi aldık. Tabi ki bu Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız, değişik bölümlerden yani şu anda mevcut arkadaşlarımız üreticilerimize teknik yönden güzel bir şekilde hizmet sunmaktadırlar.  Yine ilçemize bağlı eski köy, yeni mahallelerimiz olan ilçemizde 109 tane mahalle var. Şu an 100´e yakın mahallemize de çiftçilerimizin ve muhtarın talepleri doğrultusunda zirai ekipman alıp üreticimizin hizmetine sunduk. Bunların içerisinde neler var; zeytin elek makinasının bulunmadığı mahallelerimize zeytin elek makinası alıp üreticinin hizmetine sunduk. Akhisar´ın güneyinde bulunan bağların yaygın olmuş olduğu bölgeye de dal kırma makinası aldık. Yine hayvancılığın yaygın olmuş olduğu köylerimize soğutmalı süt tankı aldık. Diğerlerine de bunun yanında ne aldık; pulluk,  goble, kepçe ve akla ne geliyorsa, bu zirai ekipmanları biraz önce ifade etmiş olduğum gibi çiftçimizin ve muhtarımızın talepleri doğrultusunda alıp çiftçimizin hizmetine sunduk.

Manisa ve İlçelerinde En Çok Hangi Ürün Yetişiyor?

Tabi, biraz önce rakamlar vermiştim. Zaten Manisa denilince akla üzüm geliyor. Akhisar denince akla zeytin geliyor. Manisa´da 5 milyon 140 bin dekar arazinin 800 bin dekarında üzüm ürünü yetiştirilmektedir. Zaten şöyle dikkatinizi çekecek bir rakam var; Türkiye´de üretimi yapılan üzüm ürününün yüzde 85 ?i veya yüzde 90´ı Manisa´da üretimi yapılmaktadır ve aynı zamanda da ihracatında yüzde 95 ?i Manisa üzümünden yapılmaktadır.

Başkanım, Bundan Sonra Üyeleriniz İçin Yapmayı Planladığınız Proje ve Hizmetlerin Bazılarından da Bahseder Misiniz?

Yine tabi ki Akhisar´ın biliyorsunuz, birinci mahsulü zeytin, bu önümüzdeki günler içerisinde hükümetin açıklayacağı projelerden faydalanmak için odalarımıza görev ve yetki verirlerse Akhisar´da üretmiş olduğumuz zeytin ile ilgili bir dolum tesisi ve yahut da paketleme tesisi kurmaya çalışıyoruz. Biraz önce ifade etmiş olduğum gibi 109 tane mahalle var, geriye 10-15 mahallemiz var. Bu mahallelerinde gene çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda zirai ekipman aleti alıp kendilerinin hizmetine sunacağız.

Başkanım 2019 Yılında Bir Seçime Gideceksiniz Bu Seçimlerde Aday Olmayı Düşünüyor Musunuz?

Tabi ki, bu tek benim kararım ile olmaz. Önümüzdeki günler veya önümüzdeki aylar içerisinde benim çalışmış olduğum arkadaşlar ile yönetim ile meclis ile kamuoyunda bir etüt araştırma yaparak bu araştırmanın neticesinde aday olup olmayacağımıza karar vereceğiz.

Son Olarak Üreticilerimiz İçin Neler Söylemek İstersiniz?

Her zaman dediğimiz gibi artık bundan sonra üretici zaten üretmiş olduğu ürünü güzel ve kaliteli bir şekilde yetiştiriyor.  Burada tek eksikliğimiz nedir, burada üretici birliklerinin ve üretici kooperatiflerinin olmayışı ve en yakın zaman içerisinde üreticiler hep birlikte bir araya gelerek kooperatif veya birlik kurulması ile ilgili çalışmaların yapılmasını talep ediyorum. ?dedi


Haber Kaynak : erhan çelik


ALKOLLÜ İÇKİ SATILAN MEKANLARDA DENETİM YAPILDI

BAŞKAN DUTLULU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

BAŞKAN ZEYREK, İLK ENCÜMEN TOPLANTISINA KATILDI

POLİS MEMURLARINA SORUŞTURMA AÇILDI, MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜNEYSE ADLİ TAHKİKAT BAŞLATILDI

HALİL MANDACI İLKOKULU MENDİL KAPMACADA İLÇE BİRİNCİSİ

MUHTARLAR MAZBATALARINI ALDI

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İLAÇLAMAYA KARŞI UYARILDI