AKHİSAR´IN HER SOKAĞINA KADIN ELİ DEĞECEK

AKHİSAR´IN HER SOKAĞINA KADIN ELİ DEĞECEK

Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Kadına Seçme Seçilme Hakkı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Kadına Seçme Seçilme Hakkı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması programına Türkiye Yardımseverler Derneği Akhisar Şube Başkanı Nursel İzmirlioğlu, Vatan Partisi Akhisar İlçe Başkanı Ayşe Koyuncuk, CHP Belediye Meclis Üyesi Aynur Üngün Yönetim kurulu üyesi Selver Goral ve Dernek yönetim kurulu üyeleri katıldılar.

Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Yasemin Kasacı´nın okuduğu basın metnindeki açıklamada, ?Türkiye´de kadınların siyasi hayata katılımı ve karar mekanizmalarında temsili için uzun yıllardır verilen mücadele günü sonucu kadınlar, 1930 yılında belediye seçimlerine, 1933´ te muhtarlık seçimlerine katılma hakkını elde etmiş ve 5 Aralık 1934 ? te Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile milletvekili seçme seçilme hakkı tanınmıştır. Türkiye´de kadınların karar mekanizmalarına ve siyasi hayata etkin katılımı konusunda yapılan bu yasal değişiklikler birçok Avrupa ülkesinden önce gerçekleşmiştir. Türkiye´de 1934´ te verilen seçme ve seçilme hakkı Fransa´da ve İtalya ? da 1946,  İsviçre´de ise 1971 yılında tanınmıştır. Bugün Türkiye´de ?kadınlara seçme ve seçilme hakkı? tanınmasının 83. Yılını kutluyoruz.

Ancak kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına ilişkin bu yasal düzenlemeler ne yazık ki yasalar önünde erkeklerle eşit düzeyde birer yurttaş olan kadınların karar mekanizmalarına ve siyasi hayata aktif katılım hususunda yetersiz kalmıştır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasi hayata katılım oranı hala erkeklerin çok gerisinde seyretmektedir. Siyasal hayata katılımda kadınların önüne konulan engellerin ortadan kaldırılması ve kadınların siyasi hayatın figüranları değil karar verici mercileri olarak aktif rol üstlenmelerinin yolu açılmalıdır. Bu yolun açılması için seçilmiş ve atanmışların, Parlamentonun, bürokrasinin ve devletin bu yönde göstereceği çaba ve hassasiyet son derece önem arz etmektedir. Nitekim kadınların yeterli düzeyde yer almadığı karar mekanizmalarında oluşan erkek çoğunluğunun, kadın sorunlarına gösterdikleri hassasiyet ve duyarlılık da zayıf kalacaktır. Dolayısıyla, sorunların çözümü için siyasette kadın katılımını destekleyici politikalar üretilmeli, kadının siyasi ve kurumsal hayatta temsil oranları arttırılmalı ve siyasi hayat içerisinde kadına sunulan koşullar iyileştirilmelidir. Siyasette kadın katılımında alınacak insiyatiflerle birlikte toplumda sağlanacak dengenin Barışın ve istikrarın devamlılığı hedeflenmelidir.

8 Mart Kadın Dayanışma Derneği olarak, kadınların karar mekanizmalarında söz sahibi kılacak ve kadınların statülerini artıracak demokratik reformların tarafı olacağımızın kamuoyunca bilinmesini istiyoruz. Bu yüzden;

-Mahallelerde çözüm ortağı olmak için Azalık ve Muhtarlıklara?

- Erkek egemen ticari hayata son vermek için Oda ve borsa Yönetimlerine?

-Kadınlara yönelik mobing ve haksızlıklara dur diyebilmek için Belediye Meclis Üyeliklerine?

-Bu kenti yönetmeye aday olmak için Belediye Başkanlıklarına?

-Büyükşehirde söz sahibi olmak için Büyükşehir Belediye Meclisine?

- Siyasetin toplumun tüm kesimlerinin lehine çalışabilmesi için İlçe Başkanlıklarına

ADAY OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ!

AKHİSARIN HER SOKAĞINA KADIN ELİ DEĞECEK

TELEVİZYONLARIMIZI KAPATIP, GÖZLERİMİZİ AÇMA ZAMANI

Tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde ettiği bugünümüz kutlu olsun.




BAŞKAN DUTLULU, AKHİSARLI MUHTARLARLA BULUŞTU

MESİR TİCARET FUARI KAPILARINI 30. KEZ AÇTI

YENİ ÜCRET TARİFESİNİN UYGULANMASI İÇİN TÜM SİSTEMLERDE GÜNCELLEME YAPILACAK

METEOROLOJİ UYARDI; “TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜYLE CBÜ ARASINDA PROTOKOL

23 NİSAN’DA MİNİK SITKI EFE, MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ OLDU

23 NİSAN’DA MİNİK ALPEREN YUNUSEMRE KAYMAKAMI OLDU