BAKIRLIOĞLU; ?DÜŞÜK FAİZLİ KREDİDEN ÇİFTÇİ NEDEN YARARLANAMIYOR??

BAKIRLIOĞLU; ?DÜŞÜK FAİZLİ KREDİDEN ÇİFTÇİ NEDEN YARARLANAMIYOR??

Bakanlar Kurulunun düşük faiz kararına rağmen, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye yüzde 28´i bulan faizlerle kredi vermesini Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU, ?Yüksek faizli krediler yüzünden çiftçi borç batağın

Bakanlar Kurulunun düşük faiz kararına rağmen, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye yüzde 28´i bulan faizlerle kredi vermesini Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU, ?Yüksek faizli krediler yüzünden çiftçi borç batağındadır.? dedi.

Ziraat Bankası verdiği tarımsal krediye % 6-8 oranında faiz uygularken, aynı Bakanlar Kurulu kararına göre çiftçiye kredi veren Tarım Kredi Kooperatiflerinin uyguladığı faiz oranının % 28´i bulduğunu belirten BAKIRLIOĞLU, Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ´ye verdiği soru önergesi ile tarımsal kredi faizleri arasındaki büyük farkın nedenini sordu.

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında; ?8 Ocak 2018 tarihli ve 2018/11188 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ?T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Kararı? ile çiftçilere düşük faizli kredi kullandırılmaktadır.

Bu kredilerin amacı, tarımsal üretim yapan üreticilerin tarımsal faaliyetleri ile ilgili olarak ihtiyaç duydukları tohum, gübre, ilaç, yakıt, hayvan, yem, aşı, işçilik gibi girdilerin ve tarımsal yatırımların finansmanını sağlamaktır.

Fakat Ziraat Bankası çiftçilere verdiği krediye % 6-8 oranında faiz uygularken aynı Bakanlar Kurulu kararına istinaden aynı şekilde kredi veren Tarım Kredi Kooperatiflerinin uyguladığı faiz oranı % 28´i bulmaktadır.

Tarım kesimine kredi sağlayan iki kredi kuruluşunun faiz oranları arasında 3 kattan fazla fark olması Bakanlar Kurulu Kararının yok sayılmasıdır ki bu durum büyük bir yönetim zafiyetidir. Yapılması gereken Bakanlar Kurulu Kararına uygun şekilde bütçeden tarımsal kredi subvansiyonu için ayrılan 5,3 milyar liranın Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ortaklaşa kullanılmasıdır ifadelerine yer.? verdi. 

Ayrıca 1581 sayılı kanunla çiftçilerin ekonomik menfaatlerini korumak amacıyla kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin görevi olmadığı halde Suriye´den ihraç kaydıyla Zeytinyağı ithal edip bunları iç piyasaya sürerek zeytinyağı fiyatlarının düşmesine neden olduğunu sözlerine ekleyen BAKIRLIOĞLU, ?Kooperatifler etik olmayan bu ticareti bırakıp, çiftçinin kredi ihtiyacı için çaba göstersin.? dedi.

 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


BESİM DUTLULU MAZBATASINI ALDI

BAKIRLIOĞLU; “VATANDAŞ ENFLASYONA YETİŞEMİYOR”

MİLLETVEKİLLERİ VE BAŞKAN ADAYLARI OYUNU KULLANDI

ÖMER İŞÇİ’YE OLAN SEVGİ ÇINARLIKAPI’YA SIĞMADI

DUTLULU 'SANAYİ ARTIK DAHA GÜVENDE' DİYOR

O MAHALLELRE YENİ KREŞLER VE SAĞLIK OCAKLARI GELİYOR

ÖMER İŞÇİ'DEN EFENDİ-CUMHURİYET DOĞAL YAŞAM ALANI MÜJDESİ