CHP ?Zeytin Yasasının Komisyonda Geri Çekilmesi? Yetersiz

CHP ?Zeytin Yasasının Komisyonda Geri Çekilmesi? Yetersiz

Akhisar CHP İlçe Örgütü parti binası lokalinde bir basın açıklaması yaptı

Akhisar CHP İlçe Örgütü  parti binası lokalinde bir basın açıklaması yaptı.

Akhisar CHP İlçe Örgütü  parti binası lokalinde saat 18.00 de vaşlayan basın açıklaması  tüm şekhitler için 1 dakikalık  saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşuna müteakip kısa bir konuşma yapan İlçe teşkilet başkanı İsmail Şahin ?zeytin yasasının komisyonda geri çekilmesi yetersiz, bu  tamamen geri çekilsin? dedi, CHP İlçe teşkilat başkanı Şahn´in kısa konuşmasından sonra İl Başkanlığında da okunan basın açıklamasını Yönetim Kurlu Üyesi Hilal Tınmaz okudu. Hilal Tınmaz´ın okuduğu basın açıklamasının tam metni şöyle;

?Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ?Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısı ile zeytinliklerimiz ve meralarımız yeni bir saldırırnın hedefinde . Bu güne kadar 3573 sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanunda altı kez  zeytinlik sahalarını farklı amaçlarda kullanmaya yönelik değişiklik yapılmak istensede kamuoyundan gelen tepkiler nedeni ile bu değişiklikler gerçekleştirilememiştir.

AK Parti hükümeti tarafından hazırlanan bu tasarı 3573 sayılı yasada ekleme ve değişiklikler yapılıyor. Tasarıda 3573 sayılı kanunun 1. Maddesine zeytinlik saha ve kurul tanımları ekleniyor. Dekarda 15 ağaçtan daha az ağacın bulunduğu sahalar zeytinlik sahası dınına çıkarılarak kanunun zeytinlik alanlar için ön gördüğü korumacılıktan mahrum bırakılıyor. Yine bu tasarıda bir dekara düşen zeytin ağac sayısı 15 olduğu için yaşlı ağaçların bulunduğu sahalarda telafi edilemez tahribatların  oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Ak Parti iktidarı döneminde ;Valiler tarafından oluşturulan Valinin başkanlığındaki 9 kişiden oluşan zeytinlik sahaları koruma kurulu 2005 yılında çıkan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı yasası ile getirilen tarım topraklarını koruma görevi yerine oluşturulan bu toprak dağıtma gibi çalışmıştır. Bu yasa ile üyelerini valinin belirlediği ve kurulda yer alan bakanlık il müdürlükleri  şunlardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı İl Müdürlüğü. Daha önce bu kurulda Ziraat mühendisleri odası olmasına rağmen zeytinlik sahaları koruma kurullarında Ziraat Mühendisleri  odası ve sivil toplum örgütlerinden kurul üyesi bulundurulması ortadan kaldırılmıştır.

Yine Hatay ve İzmir gibi güzide illerimizde bulunan Zeytincilik araştırma istasyonu müdürlükleri bu kurullarda kendilerine ter bulamamıştır. İlimiz Manisa zeytin ağacı bakımından Türkiyede ilk 10´da olmasına rağmen Ziraat Fakültesi olmadığı için Manisa  kurulunda Valinin belirlediği üyeler dışında başka kimse bulunmamaktadır. Bu da AK parti hükümetinin ülkenin her yerinde ülkenin tüm değerlerini elinin altında tutma çabalarının sadece bir örneğidir.

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikasının kurulması ve işletilmesi  yasakken mevcut durumda Ak parti tarafından kamu yararı kararı alınmış yatırımlar olarak her türlü faaliyeti kapsayacak fabrikaların bu bölgelerimize kurulmasını istemektedirler. Yasalar ile koruma altında bulunması gereken tarım alanlarına kurulan yasa dışı sanayi kuruluşlarını yasal hale getirme çabası içerisinde olan A k Parti hükümetini yanlışlardan dönmeye davet ediyoruz.

 Bu tasarı ile zeytin alanlarımızın Ak Parti  hükümeti tarafından yandaşlarına rant kapısı olarak açılacağı su götürmez bir gerçektir. Zeytinlik alanlarında ve yakınlarında kurulacak olan tarımsal işletmlerin dışındaki faaliyetleri kapsayan fabrikalar için  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni aranmaksızın bulunduğu ilin valisinin izin vermesi yeterli olacaktır. Bu kanunla birlikte en az 100 milyon zeytin ağacımız tehdit altında olacaktır.

Unutulmamalıdır ki Barışın sembolü, yoksulun katığı olan zeytinimiz yok edilmek isteniyor. Zeytinimiz  Altın madeni de olmak üzere tüm madenlerden daha değerlidir, maden her yerde bulunabilir ancak barışın sembolü, yoksulun tek beslenme katığı ve kaynağı olan zeytinimiz yok edilmek isteniyor, buna seyirci kalmayacağız, barışın sembolü, ekmeğimizin katığı zeytinimize ve zeytin ağaçlarımıza tüm halkımızla birlikte sahip çıkacağız. 

Son olarak Tüm halkımızı Somadaki Yırca  köyünde zeytinliklerimiz için verilen mücadelede olduğu gibi Türkiyedeki tüm zeytinlik alanlarımız için de demokratik hakkımız olan ortak tepkimizi göstermeye davet ediyoruz? dedi. Hilal Tınmaz´ın okuduğu basın açıklamasından sonra söz alan CHP İlçe teşkilatı başkanı İsmail Şahin ? Arkadaşlar dün de mecliste bir basın açıklaması yaparak zeytinimize dokunmayın dedik ancak bu 4 duvar arasında kalmasın istedik ve Genel merkezimiz, İl teşkilatımız ve Akhisar ilçe teşkilatımız ile birlikte gelecek Cuma 16 Haziranda Zeytinliova mahallemizde büyük bir miting düzenlemeyi düşündük. Ancak zeytin yasası komisyona geri gönderilince komisyondan çıkacak sonuca göre hareket edeceğiz biz bu yasanın komisyondan da geri dönmesi taraftarıyız. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim? dedi.




BESİM DUTLULU MAZBATASINI ALDI

BAKIRLIOĞLU; “VATANDAŞ ENFLASYONA YETİŞEMİYOR”

MİLLETVEKİLLERİ VE BAŞKAN ADAYLARI OYUNU KULLANDI

ÖMER İŞÇİ’YE OLAN SEVGİ ÇINARLIKAPI’YA SIĞMADI

DUTLULU 'SANAYİ ARTIK DAHA GÜVENDE' DİYOR

O MAHALLELRE YENİ KREŞLER VE SAĞLIK OCAKLARI GELİYOR

ÖMER İŞÇİ'DEN EFENDİ-CUMHURİYET DOĞAL YAŞAM ALANI MÜJDESİ