GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

DGYD´den medya eğitim semineri

DGYD´den medya eğitim semineri

Kula Belediye Başkanlığı´nın ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu´nun katkılarıyla Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Kula İlçe Temsilciliği tarafından düzenlenen Haber Yazma Teknikleri ve Sosyal Medya´nın önemi isimli eğitim semineri Kula Belediyesi

Kula Belediye Başkanlığı´nın ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu´nun katkılarıyla Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Kula İlçe Temsilciliği tarafından düzenlenen Haber Yazma Teknikleri ve Sosyal Medya´nın önemi isimli eğitim semineri Kula Belediyesi Meclis Salo´nunda yapıldı. Seminere yoğun programına rağmen katılan Türkiye Gazeteciler Fedasyonu Başkanı Yılmaz Karaca hür basının aynı zamanda özgür toplumun da teminatı olduğunu söyledi.

Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Kula İlçe Temsilciliği tarafından düzenlenen Haber ve Özel Haber Yazma Teknikleri ile Sosyal Medya´nın önemi isimli eğitim semineri Manisa´nın Kula ilçesinde gerçekleşti. Gerçekleşen eğitim seminerine Kula İlçe Kaymakamı Osman Güven, Kula İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Genel Sekreteri ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ömer Aydoğdu, Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği (DGYD) Başkanı Hakan Özen, DGYD Başkan Yardımcısı Alaettin Yakın, Dernek Yöneticileri, Üyeleri, Basın Mensupları, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kula Meslek YüksekOkulu Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi ve Öğrencileri katıldı. Programın sunuculuğunu ise DGYD Üyesi Saniye Kulalı yaptı.

YAKIN; ?KULA TARİHİNDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK?

Gerçekleşen Eğitim Seminerinin açılış konuşmasını yapan Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı ve Kula İlçe Temsilcisi Alaettin Yakın, Kula ilçesinde ilk defa bir medya eğitim seminerinin düzenlendiğine vurgu yaparak düzenlenen seminere destek veren Kula İlçe Belediye Başkanlığı´na, Kula İlçe Kaymakamlığına, Türkiye Gazeteciler Federasyonuna ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kula Meslek YüksekOkulu Halkla İlişkiler Bölümü yetkililerine teşekkür etti.

ÖZEN; BASIN YERLİ VE MİLLİ OLMALI

Yakın´ın konuşmasının ardından söz alan Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen ise katılımcıları selamlayarak, tüm öğrencilerinin gözlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün 19 Mayıs 1919´da Samsun´da Bandırma vapuruyla başlattığı bağımsız ve güçlü ülke Türkiye idealinin kıvılcımını gördüğünü söyledi. Türkiye´nin zor bir süreçten geçtiğini kaydeden Özen bu süreçte en az basın kadar gençlere de önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Özen sözlerine şöyle devam etti, ?Günümüz basınının öncelikle öncelikle özüne dönmesi, yerli ve milli olması gerekiyor. Bu konuda da basın mensuplarının haberlerini yazarken yabancı kelimelerden kendilerini arındırıp Türkçe kelimeleri kullanmalarının hem yazdıkları habere hem de Türkçemize zenginlik katacağına inanıyorum.?

KARACA; BASINI HÜR OLMAYAN ÜLKEDE TOPLUM DA ÖZGÜR OLAMAZ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise günümüz basınının özgür ve bağımsız olma sıkıntısı yaşadığına dikkat çekti. Karaca, ?Karaca, ülkelerde basının hür olmasının özgür toplumun da teminatı olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün ne yazı ki, dünyanın bir çok ülkesinde basın evrensel kriterlerde bir özgürlüğe ulaşamamıştır. Türkiye´nin de dahil olduğu bir çok ülkede basın özgürlüğünü kısıtlayan engellemeler devam etmekte, bağımsız gazetecilik çalışmalarının yapılmasını olanaksızlaştıran kısıtlamalar devam etmektedir. Dünyada basın özgürlüğü sıralaması araştırmalarına göre ´basını özgür olmayan ülkeler´ seviyesine inen ülkemizde mevcut tablo maalesef ortada. Basını hür olmayan bir ülkede toplum da özgür olamaz. Basın özgürlüğünün derecesi, bir ülkenin dünyadaki saygınlığı ve itibarı ile de doğru orantılıdır."

ERDOĞAN; HABERCİLİK GAZETECİLİĞİN EN TEMEL UNSURUDUR

?Haber Yazma Teknikleri´ konusunda bilgi veren İbrahim Erdoğan, haberciliğin gazeteciliğin en temel unsurunu oluşturduğunu kaydetti. Erdoğan basit haberciliğin yanısıra özel haberin her geçen gün basın kuruluşlarında önemini daha da artırdığını ifade ederek, bu kapsamda muhabirin kendisini sürekli olarak geliştirmesi gerektiğini, bunun için araştırmacı bir yapıya sahip olmasını, belgelerle haberi zenginleştirmeye özen göstermesi gereğini vurguladı.

Erdoğan günümüzde teknolojik gelişmelere dayalı olarak internetin de yarattığı olanaklarla dijital ortamda yapılan gazetecilik faaliyetlerinin artmasına rağmen, yazılı basının önemini sürdüreceğini ve bunun mevcut şekliyle devam edeceğini ifade etti.

ÖZEL HABERE AYRI BİR ÖNEM VERİLMELİDİR

Erdoğan, özel haber konusuna ayrı bir vurgu yaparak şunları söyledi: ?Gazete veya dergi haberciliğinde, muhabirin kendi çabaları ile ortaya çıkardığı özel araştırmalarıyla yazdığı ve belgelediği habere özel haber denir. Nitelikli özel haberler gündemi belirleme, kamuoyunun dikkatini belirli yönlere çekme, dolayısıyla haber kurumunun itibar kazanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok basın kuruluşunda özel haberle ilgili çalışan birimler kurulmaktadır. Özel haberin hazırlanmasında, muhabirin çabaları ve çevresiyle kurduğu iletişim önemlidir. Gazeteci, eğer özel haber hazırlayacaksa, araştırma yapmak, her ayrıntıyı sorgulamak zorundadır. Özel haberler genellikle okuyucu kitlesi tarafından ilgi çekecek, tartışmalı bir içeriğe sahiptir. Özel haberde haber kaynağı diğer haberlere göre daha çok önem kazanmaktadır. Çünkü özel haber bir araştırmanın ürünüdür ve az sayıda kişi tarafından bilinen bir konusu vardır. Bu açıdan özel haberlerin geçerli olabilmesi için inandırıcı olması gerekmektedir.?

Haber yazma sürecinin dört aşaması bulunduğunu söyleyen Erdoğan, ?Bu aşamalar düşünme ve odak noktası bulma, bilgi toplama, haber yazma, denetim ve doğrulama şeklindedir. Haber, çok sayıda kişinin anlayabileceği bir metin olmalıdır. Bu nedenle haberde geçen rakamlar, bilimsel bilgiler, istatistiksel sonuçlar basitleştirilerek, okuyucuların anlayabileceği biçime dönüştürülmelidir. Cümleler olabildiğince kısa ve sözcükler olabildiğince kolay okunabilir olmalıdır? dedi.

SOSYAL MEDYA´NIN ÖNEMİ VURGULANDI

TGF Genel Sekreteri ve ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan´ın sunumundan sonra Sosyal Hizmet Uzmanı Ömer Aydoğdu Sosyal Medyanın önemine değindi. Sosyal Medya siteleri ve internet televizyonculuğuyla ilgili anekdotlarda bulunan Aydoğdu, sosyal medyanın günümüzde olmazsa olmazlarından biri olduğunu kaydetti.

BASIN MENSUPLARI KULA´YA HAYRAN KALDILAR

Konuşmaların ardından eğitim seminetine katılanlara sertifikaları dağıtıldı. Kula İlçe Kaymakamı Osman Güven ve Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun´u makamlarında ziyaret eden Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Genel Sekreteri ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ömer Aydoğdu, Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği (DGYD) Başkanı Hakan Özen, DGYD Başkan Yardımcısı Alaettin Yakın, Dernek Yöneticileri, Üyeleri, Basın Mensuplarına tarihi Kula evlerinden hediye edildi. İlçenin doğal ve tarihi yerlerini gezme imkanı da bulan konuklar beğenilerini dile getirdiler.

 


Haber Kaynak : erhan çelik


SEÇİM SENİN AKHİSAR

VALİ ÜNLÜ BAŞKANLIĞINDA SEÇİM GÜVENLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI

ÖMER İŞÇİ'NİN HACIİSHAK MİTİNGİNDE COŞKULU KALABALIK

MİTİNGLERDE KALABALIK REKORU BAŞKAN DUTLULU’NUN

İŞÇİ, GALERİCİ ESNAFLARINA MÜJDE VERDİ

BAKIRLIOĞLU; “TEMMUZDA ZAM ZATEN YASAL ZORUNLULUK”

ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK