DOĞRU BİR PROGRAM İLE KEKEMELİK KONTROL ALTINA ALINABİLİR

DOĞRU BİR PROGRAM İLE KEKEMELİK KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Kekemeliğin ülkemizde yeterince tanınmadığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Merve Akdeniz Yapıcı; ?Kekemelik utanılacak ya da çekinilecek bir durum değildir. Sadece yanlış nefes alma alışkanlığıdır.

Kekemeliğin ülkemizde yeterince tanınmadığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Merve Akdeniz Yapıcı; ?Kekemelik utanılacak ya da çekinilecek bir durum değildir. Sadece yanlış nefes alma alışkanlığıdır. Doğru bir program ile kekemelik kontrol altına alınabilir? dedi.

"Kekeleyen çocuğu sabırla dinleyin"

 ?Ailelerin, kekemeliğin kendiliğinden geçmesini beklemeleri doğru değildir. Kekemelik kendisi bir sorun olmanın ötesinde, yeni sorunlara da sebep olabildiği için, anne-babaların en kısa zamanda bir uzmandan yardım almaları gerekir. Aileler gittikleri uzmandan, yalnız kekemeliğin tedavisi için değil, kekeme çocuğa karşı tutumlar ve kekemeliğe bağlı gelişebilecek yeni sorunların önlenmesi için yapılması gerekenlerle ilgili de yardım almalıdırlar?

?Kekemelik fizyolojik olarak solunum bozukluğu ve nefesi doğru kullanamamadan kaynaklanır, psikolojik olarak da, ailevi nedenler, şiddet ve korku, baskı ve stres altında olmak, travma durumu ile titiz ve kontrolcü bir çevrede yetişmekte etkiler. Kalıtımsal olarak da, anne, baba ya da yakın akrabalardan birinin kekeme olması da, çocuğun kekemelik nedenlerinden biridir.Kekemelik,  kişilerde özgüven eksikliği, başarısızlık kaygısı, korku ve içe kapanma, değersizlik hissi ve dışlanma ile depresyona yol açar? dedi.

Uzman Klinik Psikolog Merve Akdeniz Yapıcı, Kekeme çocuğu bulunan ebeveynleri de uyararak; ?Çocuk kekeliyor diye ona ceza vermek veya cezayla tehdit etmek, onun sözünü tamamlamak, onun ne düşüneceğini tahmin edip önceden söylemek, onun yerine cevap vermek, konuşmayla ilgili sinirli ve sabırsız davranış göstermek, onun derin bir nefes alarak konuşmayı tekrar etmesini söylemek doğru bir davranış değildir. Aksine çocuğunuz konuşurken sabırlı olun ve tüm dikkatinizle onu dinleyin, onunla konuşmaktan zevk altığınızı ona hissettirin ve onun ne söylediğiyle ilgilendiğinizi ve değer verdiğinizi gösterin? dedi. 

Detaylı Bilgi ve Randevu 0236 404 0 404

 


Haber Kaynak : haber merkezi


FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET

ÖZEL MEDİGÜN’DEN YAŞLILARA SAYGI HAFTASINDA ANLAMLI ZİYARET

“RAMAZANDA ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ”

DERMATOLOJİ UZMANI DR. HAROVA MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

"AYAKTAN KEMOTERAPİ ÜNİTESİ” HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER