GELİN KIZ TATLISI AKHİSARDA SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ OLUYOR

GELİN KIZ TATLISI AKHİSARDA SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ OLUYOR

Gördes Gelin Kız Tatlısı Akhisar´ında ramazan sofralarını süslüyor.

Gördes Gelin Kız Tatlısı Akhisar´ında  ramazan sofralarını süslüyor. Gördes ilçene özgü olan ve geçmişi 1800 ?lü yıllara dayanan sadece Ramazan ay´ına özel yapılan geleneksel olan Gelin Kız Tatlısı Akhisarda da ilgi görüyor.

Akhisar Gördesliler dernek başkanı Nadir german Meşhur GelinKız tatlısı hakkında  yaptığı açıklamada, Gördes ilçemizde 1800´lü yıllara dayanan bu geneleğin tatlının yalnızca ramazan ayında imal ediliyor. Bu tatlı 1800´lü yıllarda Hasan Basri Hazretleri tarafından yapılan tatlı o günden bu güne örf ve adetler ile devam ettiriliyor.

Tatlı yapımında  un, şeker ve nişasta kullanıyor, yağda kızartılıp şurup içerisinde bir süre bekletildikten sonra servise hazır hale geliyor? dedi.  German sözlerine gelenek olarak devam eden tatlının Akhisarda da yaşatmak istediklerini belirterek şöyle devam etti.

"Geleneğe göre, Oğlan evi tarafından  bu tatlıdan bir tepsi yapılarak iftar vaktinde nişanlı olan geç kızların evine götürülür iftarda yendikten sonra duası edilip kalan tatlı damat adayına sahurda yedirilirmiş. Şimdilerde ise evlilik hazırlığı yapan erkekler, iftar davetine gittikleri nişanlıları için bu tatlıdan sipariş ediyor. Genellikle ramazan ayının 15´inci gününden sonra yapılan bu tatlı, gelin kızların evlerine tepsi tepsi gönderilir.

Her yıl ramazan ayında yapılan bu tatlı Buraların adetlerine göre evlilik öncesi erkek evi, ramazan ayında iftar yemeği için dünürlerinin evine giderken sepet içerisine konulan pidelerle birlikte gelin olarak alacakları kız için bir tepsi Gelin Kız Tatlısı götürülürmüş Damadın birinci derece yakınları ile kız evinde yapılan iftarın ardından namaz kılınır, iftar yemeğinde yemekler ile sahur yemeği de kız evinde yenilirmiş. Gördes´te halen gelinlik kızların evine yemek daveti için gidildiğinde bu tatlıdan götürülüyor. Bizde Bu tatlının ve bu adet örf gelenek ve göreneği gelecek nesillere taşımak için Akhisar´ada getirdik. Şimdilerde Çanakkale, Bursa, Balıkesir, İstanbul, ve Türkiyenin dört bir yanında yaşayan Gördesli hemşehrilerimiz tarafından telefon edilerek kendilerine kargo ile bu tatlıyı ulaştırmamızı istiyorlar.  Biz Gördesliler dernek binamızın önünde  tezgahta Akhisarlı hemşehrilerimizede GelinKız tatlısını  ve yine Gördesimizin meşhur tahinli bidesini de bulabilmeleri için dernek binamıza gelebilirler. Amacımız biraz önce söylediğim gibi hem örf, adet, gelenek ve göreneğimiz yaşatmak hemde bu geleneğimizi gelecek nesillere taşımak? dedi.

 


Haber Kaynak : erhan çelik


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”