İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KOAH HASTALIĞI KONUSUNDA VATANDAŞI BİLGİLENDİRDİ

İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KOAH HASTALIĞI KONUSUNDA VATANDAŞI BİLGİLENDİRDİ

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü vatandaşın sağlığı için aralıksız olarak çalışmalarına devam ediyor.

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü vatandaşın sağlığı için aralıksız olarak çalışmalarına devam ediyor.

 

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü halkın sağlığı için düzenlenen etkinlikler çerçevesinde bu defada Akhisar Kaymakamlığı önünde kurdukları stantta halka KOAH hastalığı hakkında bilgi verir iken KOAH hastalığının başlıca nedenleri, belirtileri, tedavileri ve KOAH hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan kitapları vatandaşa vererek bilgilendirmede bulundular. Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından halkı bilgilendirme adına verilen KOAH  (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı)  kitabındaki hastalık ile ilgili bilgilerde şöyle;

KOAH Nedir?

KOAH, ?Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı?nın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Kronik (Süregen ? Müzmin): Uzun süredir devam eden anlamına gelmektedir.

Obstrüktif (Tıkayıcı ? Daraltıcı): Hava yollarındaki daralma nedeniyle havanın giriş çıkışı rahat bir şekilde sağlanamaz. Hava yollarındaki daralma, nefes verirken daha belirgindir ve hava daralmış olan hava yollarından geçerken adeta ıslık sesine benzer bir ses duyulur. KOAH, süregen bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin harabiyeti sonucu hava akımında kısıtlanma ile seyreden bir hastalıktır. Hava akımındaki azalma daima ilerleyicidir.

Kronik Bronşit: Birbirini takip eden iki yıl boyunca, yılın en az üç ayı devam eden öksürük ve balgam çıkarma ile kendini gösteren bir hastalıktır. Şüphesiz, bu öksürüğün verem ya da yavaş seyirli bir başka akciğer hastalığına bağlı olup olmadığının araştırılması gerekir.

Amfizem (hava keseciklerinin harabiyeti): Akciğerdeki hava keseciklerinin harabiyeti sonucu bu keseciklerdeki anormal ve kalıcı genişlemedir. Buna bağlı olarak, küçük hava yollarında daralma ortaya çıkar.

KOAH Neden ve Nasıl Gelişir

Hastalığın en önemli nedeni ?SİGARA KULLANIMI?dır. Diğer nedenler; mesleki olarak toz, duman ve gazların solunması, akciğeri koruyucu bir faktörün (alfa-1 antitripsin)doğuştan eksikliği hava kirliliği, hava yollarının aşırı duyarlılığı ve sosyal etkenlerdir.

Sigara Kullanımı; Hastalığın en önemli nedenidir. Ülkemizde erişkinlerin yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Sigaraya başlama yaşı dumanın yoğunluğu günlük ve toplam içilen miktar hastalığın gelişimini etkilemektedir. Anne ve babası sigara içen çocuklarda solunum sistemi hastalıklarına ve kronik bronşite daha fazla rastlanır. Otuz yaşından sonra akciğer kapasitesi her yıl azalmaya başlar. Sigara içenlerde bu azalma çok daha fazladır. Sigaranın bırakılması ile akciğer kapasitesindeki bu azalma yavaşlamaktadır.

Meslek Nedeniyle Toz, Duman Ve Çeşitli Gazların Solunması; Kömür ve diğer metallerin işçiliğinde, ulaşım sektöründe, odun işçiliği, kağıt imalatında çalışanlarda, çimento, tahıl ve tekstil işçiliğinde hastalık görülme olasılığı daha fazladır. Bu kişiler sigara da içiyorlarsa hastalık kaçınılmaz hale gelmektedir.

KOAH´lı Bir Hastadaki Belirtiler Nelerdir?

Hastalıkta üç temel yakınma görülür: Öksürük, Balgam çıkarma, Nefes darlığı

Öksürük ve balgam çıkarma ilk ortaya çıkan yakınmalardır. Genellikle bu bulgular hastalar tarafından önemsenmez. Çoğu zaman sigara öksürüğü olarak değerlendirildiği için de hastalığın erken tanısı gecikebilir. Öksürük ve balgam sabahları daha fazladır. Balgam genel de sümüksü ve beyaz renklidir. Balgam miktarının artması, renginin sarıvaya yeşil rengev dönüşmesi solunum yolarında mikrobik bir iltihabın olduğunun göstergesidir. Nefes darlığı, özellikle hareket sırasında ortaya çıkar ve yıllar içinde yavaş yavaş artış gösterir. Başlangıçta hızlı yürümek zorunda kalındığında, merdiven çıkarken ya da yokuş tırmanırken hissedilir. Yıllar içinde artar, giyinirken, konuşurken ve hatta istirahat halinde bile hissedilir hale gelir. Nefesi verirken ortaya çıkan zorluk nedeniyle akciğerlerde kalan hava miktarı artar, göğüs kafesi genişler ve tıpkı bir fıçı şeklini alır ki buna ?fıçı göğüs? adı verilir. Nefes alındığında, kaburga aralıkları içeri doğru hareket eder ve hasta nefesini dudaklarını büzerek vermeye çalışır (büzük dudak solunumu). Yakınmalar yalnızca nefes darlığı ile sınırlı kalmaz. Yorgunluk, halsizlik ve depresyon diğer yakınmalara eşlik eder. İleri dönemlerde kanın yeterince oksijenlenememesi sonucu parmak uçları, dil, dudaklar ve kulak memeleri mavi-mor renk alır. Ağır hastalarda kandaki karbondioksitin atılamamasına bağlı olarak uykuya eğilim artar.

KOAH´tan Nasıl Korunulur?

KOAH gelişiminde en büyük etken ?sigara kullanımı?dır. Kişinin kendisi sigara içmese bile sigara dumanına maruz kalması da hastalığın oluşumunda etkilidir. Sigarayı bırakmak ya da sigara içilen ortamlarda bulunmamak, bu hastalığa yakalanmamak için ilk sırada alınması gereken önlemlerdir. Sigara bırakmada birçok yöntem önerilmektedir. Son yıllarda göğüs hastalıkları kliniklerinde, sigarayı bıraktırma poliklinikleri hizmet vermeye başlamıştır. Bu polikliniklerde öncelikle kişinin sigaraya bağımlılık derecesi saptanmakta, buna göre çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Öneri ve eğitimin yanı sıra nikotin sakızı, bantları ve ilaçlar da kullanılmaktadır.

Toz ve dumana maruz kalınan mesleklerde çalışan kişilerin sigara içmeleri, KOAH´a yakalanma olasılıklarını artıracağından bu kişilerin sigaradan uzak durmaları çok daha fazla önem kazanmaktadır. Bu işyerlerinde, toz ve duman gibi maddelere maruz kalma derecesi azaltacak maske kullanmak gibi önlemler faydalı olacaktır.

Daha çok kırsal kesimde evlerde yemek pişirmek ya da ısınmak amacıyla kullanılan hayvansal ya da bitkisel kaynaklı yakıtların yerine başka kaynakların kullanılması önerilmektedir.

KOAH tanısı olan hastalara, soğuk hava, tozlu-dumanlı ve sigara içilen ortamlar yakınmaları artırdığından böyle yerlerden uzak durması önerilmelidir.

Özellikle kış mevsiminde sık sık nezle-grip olunmasını minimuma indirmek için her yıl Eylül-Ekim aylarında bir kez grip aşısı ve gereken olgulara 6 yılda bir zatürree aşısı önerilmektedir.

Sonuç olarak; KOAH gelişiminde en etkili faktör sigara kullanımıdır. Sigara kullanımının önlenmesiyle hastalıktan korunmak mümkündür.

KOAH Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH tedavisinde ilk adım ?Sigaranın Bırakılmasıdır.?

Tedaviyle; Hastalığın ilerlemesi önlenecek,Yakınmalar azalacak,  Egzersiz kapasitesi artacak,  Yan etkiler engellenecek,Yaşam süresi uzayıp yaşam kalitesi artacaktır.


Haber Kaynak : erhan çelik


OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET