İNCİR AĞACI ZEYTİNLİĞİN PARATONERİ Mİ

İNCİR AĞACI ZEYTİNLİĞİN PARATONERİ Mİ

Yüzyıllardır zeytinliklere dikilen incir ağaçlarının zeytinliğin paratoneri olduğu iddia edilmekte.

Akhisar 14 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığı ile önemli bir zeytin üretim bölgesi. Bu özelliği ile zeytin üretimi ilçe ekonomisine yön vermektedir. Üretilen zeytinin kalitesinin istenilen seviyede olması özellikle sofralık zeytin için çok önem arz etmektedir. Zeytin üreticileri bu kaliteyi yakalamak için sulama, budamanın yanında zamanında ve yeterli miktarda ilaçlama yaparken kimyevi ilaç, ilaçlama gibi maliyetleri de yüklenmek zorunda kalmaktadır.

Yüzyıllardır zeytin üretimi yapılan bölgemizde geleneksel yöntemler unutulurken, daha verimli ve daha çok ürün almak adına doğru geleneksel doğru uygulamalar da unutuluyor. Yüzyıllardır zeytinliklere dikilen incir ağaçlarının zeytinliğin paratoneri olduğu iddia edilmekte.

Geçtiğimiz günlerde milliyet gazetesinde yayınlanan zeytin üretiminde biyolojik mücadelede incir ağacının yeri konulu bir haberde belirtildiği üzere eski çağlardan beri zeytin tarlalarında incir ağacının varlığının sebebi açıklanmakta. Habere göre zeytinliklerdeki incir ağaçları zeytin sineğinin en zararlı olmaya başladığı dönemde meyvesini verip incirden bal akıtıyor, besin değeri yüksek olan incirin balından yiyen zeytin sinekleri kısa süre sonra zehirlenerek ölüyor. Ayvalık, Edremit bölgesinde bu konuda yapılan çalışmaların başarılı sonuçlar verdiği ve halen çalışmanın devam ettiği belirtilmekte.

Konu ile ilgili görüştüğümüz Zeytindostu Derneği eski başkanı ve onursal üyesi Akhisarlı işadamı Mustafa Alhat bu konuda şuan kesin doğrudur veya yanlıştır diye bir açıklama yapmanın doğru olmadığını belirtti. Alhat ?Zeytin sineği zeytin içerisine yumurtasını bırakıp bir süre burada gelişen larva zeytinden beslendikten sonra yetişkin döneminde, ergen olduğunda zeytinden çıkarak uçar ve dışarıda beslenir. Belki incirle de beslenebilir. Bu zeytinin gelişimi ve hasadına kadar geçen sürede birkaç döngü olarak devam eder. Elbette incirin farklı şekillerde etkisi olabilir. Ancak kesin olarak incirin balındaki zehir zeytin sineğini öldürüyor diyemeyiz. Fakat başka bir mekanizma ile zeytin sineğini baskılıyor olabilir. Belirttiğim gibi bilimsel olarak henüz kesin bir sonuç açıklanmamış olup konu ile ilgili zeytincilik araştırma enstitüsünün bir çalışma başlatacağını bildiğimi belirtmek isterim. Ümit ediyorum ki bu kapsamlı, bilimsel çalışmanın sonunda  olumlu sonuç alınır ise gerekli bilgilendirme ve açıklamalar kısa sürede yapılarak zeytin üreticisinin menfaatine sunulacaktır? dedi. Gündem Akhisar / Süleyman Kollu

10 Eylül 2018 Tarihinde Milliyet gazetesinde (İHA) kaynaklı yayınlanan ilgili haber metni.

?Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile Türkiye Zeytin Dostu Derneği´nin yönetim kurulu üyesi Hüseyin Bozkurt, zeytin sineğinin yoğunlaşmasını, geçmişte her zeytin bahçesinde çok sayıda bulunan incir ağaçlarının günümüzde ?işe yaramaz´ düşüncesiyle kesilip, bahçelerden atılması olduğunu savundu.

Zeytin sineği ile mücadelede biyolojik ilaçlamadan yana olduklarını kaydeden Hüseyin Bozkurt, ?Kimyevî ilaçlamalarda, çeşitli yan etkileri bulunan ilaçlar kullanılmaktadır. Biyolojik ilaçlamalarda ise uğur böcekleri, zeytin sineklerinin larvalarını yiyerek beslenir. Bunun dışında zeytin ağacı ile incir ağaçları aynı dönemde meyve verir. Bu dönem zeytin sineğinin üremeye başladığı zamanlardır. Zeytin sineğinin, zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde, iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar. İncirin balı, zeytin sineğine cazip gelir ve zeytin yerine incir meyvesini tercih eder. Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Anadolu´nun Ege kıyılarında yaşayan Yunanlıların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi de budur. Oysa bizim özellikle yeni nesil zeytin üreticilerimizin bir çoğu bu gerçeği bilmedikleri için, zeytin bahçelerindeki yüzlerce incir ağacını sinek topluyor diye kesmişler ve odun yapmışlardır. Bunun sonucunda da bugün zeytin sineği başta olmak üzere zeytin zararlısı uçkunlar çoğalmıştır. Bunun birileri tarafından zirai ilaç satabilmek için kasten yapılıp yapılmadığını bilemiyorum ama ben bir zeytin üreticisi olarak ülkemizdeki üniversitelerin ilgili kürsülerinin bu konuyu ele almalarını istiyorum? diye konuştu.?


Haber Kaynak : Süleyman KOLLU


KUMAR OYNAYAN 5 KİŞİYE 38 BİN LİRA CEZA

AKHİSAR BELEDİYESİ 2021 ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İSTANBUL´A KAR NASIL YAĞAR

AK PARTİ MANİSA İL KONGRESİ PAZARTESİ

Dijital Tarım Pazarına (Ditap) Kaydınızı Mutlaka Yaptırın!

COVİD-19 DENETİMLERİNDE 182.478 TL CEZAİ İŞLEM