ÖZEN; ?TÜRK BASINI KAĞIT TEMİNİNDE DIŞA BAĞIMLI OLMANIN AĞIR FATURASINI ÖDÜYOR?

ÖZEN; ?TÜRK BASINI KAĞIT TEMİNİNDE DIŞA BAĞIMLI OLMANIN AĞIR FATURASINI ÖDÜYOR?

Dolar kurunun son süreçte beklenmedik şekilde yükselmesinden en çok etkilenen sektörün yazılı basın olduğunu belirten Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, Dolar kurundaki artışın yanısıra Türkiye´de ki yazılı basının kağıt teminind

Dolar kurunun son süreçte beklenmedik şekilde yükselmesinden en çok etkilenen sektörün yazılı basın olduğunu belirten Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, Dolar kurundaki artışın yanısıra Türkiye´de ki yazılı basının kağıt temininde dışa bağımlı olma mecburiyetinde bırakılmasının ağır faturasını ödediğini kaydetti.

Dolar kuru operasyonu sonrasında özellikle Anadolu basınının artan maliyetlerle baş edemez hale geldiğini ifade eden Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, ?Döviz kurunun son dönemde yükselişi gazetelerin maliyetlerini arttırmış ve gazeteler adeta can çekişir duruma gelmiştir. Ancak gazetelerin bugün yaşadıkları sıkıntıları sadece doların yükselişine endekslemek hatadır. Cumhuriyet´in kurulduğu tarihte özellikle büyük önder Mustafa Kemal Atatürk sanayileşmeyi ilerlemenin olmazsa olmazı olarak görmüş ve "Her fabrika bir kaledir" ifadesini kullanmıştı. O dönemde kurulan SEKA kağıt fabrikası özellikle matbaa, gazete ve yayınevlerine bir cansuyu vazifesi görerek uygun koşul ve fiyatlarla kağıt üretimi ve satışını başarıyla gerçekleştirmiştir. Ne var ki gelir getiren pek çok kurum özelleştirme gerekçesiyle devlet elinden alınmış, SEKA bu süreçte adeta talan edilmiştir? dedi.

GAZETE MALİYETLERİ BİR YILDA YÜZDE 100 ARTTI

Son bir yılda gazete maliyetlerinin yüzde yüz artarken ilan gelirlerinin ise yüzde 25 düştüğünü kaydeden Özen, ?Kalıp fiyatının 255 liraya yükseldiği günümüzün ağır şartlarında bir top gazete kağıdı 60 liraya alınırken 1 ay içerisinde bu kağıdın maliyeti100 liraya yükselmiştir. Basın içerisinden dahi asgari kadroların düşürülmesini sevinenler bunun bir merhem değil yeni işsiz gazeteciler ordusu oluşturacağını bilerek gazetelere ve basın emekçilerine nasıl yeni haklar kazandırırızın hesabını yapmalıdırlar. Çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren yerel gazeteler ve bu gazetelerde çalışan basın emekçileri uzun bekleyişler sonunda geçtiğimiz günlerde resmi ilan fiyatlarına yüzde 20 zam alabildi. Beklenenin altında olan bu zam en azından şu an için cansuyu olurken yerel gazetelerin ve emekçilerinin sorunları tam anlamıyla hala çözülebilmiş değildir. Her ne kadar bir kaç gündür düşüşe geçen dolar fiyatları aşırı derecede kağıta, mürekkebe ve gazetelerin basımıyla ilgili diğer emtialara yansımış durumdadır. Öte yandan iki yıl önce kullanılmaya başlanan e-ihale uygulamasının 2019 yılından itibaren herhangi bir sınır olmaksızın tüm kamu alımlarında kullanılacağı belirtilmekte olup bu durum özellikle yerel gazeteleri kapanma noktasına getirecek vahim bir durum oluşturmaktadır? diye konuştu.

TÜRKİYE KENDİ KAĞIT FABRİKALARINI ÜRETİME BAŞLATMALIDIR

Kağıttaki dışa bağımlılığın ilacının kapatılan kağıt fabrikalarının yeniden açılması ve yerli üretime yönelmek olduğunu ifade eden Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, ?Dolar kuru üzerinden adeta karaborsaya düşen kağıt bulmakta zorlanan Anadolu basını nefes alma güçlüğü yaşamakta ve her an kapatma endişesiyle yayın hayatına devam etmektedir.  Gazetelerin bu durumdan acilen kurtulması için hükümetin bir an önce ekonomik paket açıklaması gerekmektedir. Türkiye´nin kendi kağıt fabrikası kazandırılıncaya kadar devlet eliyle kağıtta kurun sabitlenmesi ivedilikle sağlanmalıdır. Gazete kağıdı başta olmak tüm kullanılan kağıtta yerli üretim için seferberlik başlatılmalı ve yerli üreticiler desteklenmelidir? dedi.

GAZETELER AĞIR VERGİ YÜKÜ ALTINDAN KURTULMALIDIR

Gazetelerin ağır vergi yükü altından kurtulması gerektiğini ve gelir vergisi diliminin de daha aşağı çekilmesinin gazetelerin nefes almasını sağlayacağını belirten Özen, ?Bu doğrultuda Basın İlan Kurumuna ve hükümetede önemli görevler düşmektedir. Basın İlan Kurumu, ilan tarifelerine zam yapmalı ve sadece üç büyükşehirde değil tüm Türkiye genelinde gazetelere kredi vermelidir. Kamu bankalarının gazete işletmelerine kredi vermesi kolaylaştırılmalıdır. Kamu reklam ve ilanlarında eşit ve adil dağıtım uygulamasına geçirmelidir. Gazetelerin vergi ve sigorta primi taksitleri belli bir tarihe kadar ertelenmeli. Katılım Bankaları ve Barter firmaları alternatif temin olanağı yaratmalı.Gazete işletmesine hacizlerde editoryal araç ve gereçlerin haczedilmesinin önüne geçilmelidir. Bu amaç ve önlem paketi unutulmamalıdır ki gazetelerin bir ve beraber hareket etmesi hükümetin de buna destek vermesiyle vuku bulabilir? diye konuştu.

 

 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”