SAGLIK

SAGLIK Haberleri

SAĞLIKLI BEL KALİTELİ YAŞAM

SAĞLIKLI BEL KALİTELİ YAŞAM

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü 12 Ekim Artrit Günü etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezinde konuyla ilgili bilgilendirme eğitimi Dr. Hasan Demir tarafından verildi.

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü 12 Ekim  Artrit Günü etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezinde konuyla ilgili bilgilendirme eğitimi  Dr. Hasan Demir  tarafından verildi. Ayrıca kurumda  görevli Dr. Hasan Demir ve Dt.Büşra Barın tarafından 12/10/2018 tarihinde İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına Ankilozan Spondilit eğitim verildi. Devamında kas-iskelet sağlığını korumaya dikkat çekmek için uygulamalı masa başı egzersizleri yapıldı.18 Ekim günü  Necdi Şentürk Parkı içinde Sağlıklı Yaşam aracı ile standı kurularak Ebe Şule İnkaya-Hemşire Dilay Göçen-Ebe Ayfer Altınalmaz tarafından halka bilgilendirme broşürleri verildi.

ANKİLOZAN SPONDİLİT KALICI KAMBURLUĞA NEDEN OLABİLİR

Yapılan bilgilendirmede Dr. Demir; ?Uzun süreli ve sinsi seyreden bel ağrınız varsa vakit kaybetmen doktorunuza başvurun.Bel ağrısı,oldukça sık görülen, yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra doğrudan (tanı ve tedavi giderleri) ve dolaylı (iş gücü kaybı) ekonomik kayıplar nedeni ile topluma maliyeti yüksek önemli bir sağlık sorunudur. Ağrının kronikleşmesi ile ortaya çıkan sakatlık özellikle gelişmiş ülkelerde  iş gücü kaybı ve üretim azalmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Bel ağrısı bir aktivite (ağır kaldırma) ya da travma (düşme, çarpma) sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Dünyada yapılan araştırmalar insanların %80´ inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. En sık görülen ağrı tipi mekanik bel ağrısıdır.Ankilozan Spondilit (AS), özellikle omurgayı etkileyen, ağrılı, kronik, ilerleyici, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. AS´ nin 8-45 yaş arası başlayabileceği bilinse de genellikle 15-30 yaş arası daha sık ortaya çıkmaktadır. AS hastalığının ortaya çıkmasında en önemli faktör genetik yatkınlıktır.AS erken tanısı için sorgulanması gereken hedef kitle 20´li yaşlarda bel ağrısı başlamış, üç aydan uzun süreli bel ağrısı olan hasta grubudur. AS omurganın yanı sıra sıklıkla sakroiliak eklemi(omurganın leğen kemiğiyle yaptığı eklem), daha az sıklıkla kalça ve omuz gibi büyük eklemleri tutar.?

BELİRTİLERİ

?Temel belirtisi belde ağrı ve tutukluktur. Bel ağrısı hareketle azalır,hatta yok olabilir,uzun süre oturmakla,istirahatla artar. Hastaların ağrıları sabahları daha fazladır ve omurga hareketleri kısıtlıdır. Günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır. Kalça ve topuk ağrısı da olabilir. İlerleyen dönemlerde omurga bozuklukları ve kamburluk ortaya çıkabilir. AS omurganın yanı sıra sıklıkla omurganın leğen kemiğiyle yaptığı eklemi, daha az sıklıkla da kalça ve omuz gibi büyük eklemleri tutar. Göz,bağırsaklar,deri gibi organlarda hastalıktan etkilenebilir. Göğüs kafesinin genişlemesi çok azalır dolayısıyla solunum problemleri olabilir.?dedi.

 


Haber Kaynak : haber merkezi


FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET

ÖZEL MEDİGÜN’DEN YAŞLILARA SAYGI HAFTASINDA ANLAMLI ZİYARET

“RAMAZANDA ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ”

DERMATOLOJİ UZMANI DR. HAROVA MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

"AYAKTAN KEMOTERAPİ ÜNİTESİ” HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER