GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

SICAK DEMİRCİLİK YOK OLUYOR

SICAK DEMİRCİLİK YOK OLUYOR

Akhisar Kömürcü mahallesinde dünyaya gelen Osman Türker, baba mesleği olan demirciliğe, 7 yaşında merak sardığını belirtti.

Akhisar Kömürcü mahallesinde dünyaya gelen  Osman Türker, baba mesleği olan demirciliğe, 7 yaşında merak sardığını belirtti. Akhisar Kömürcü mahallesinden olan ve halen Sanayi sitesinde 1974´ten beri Akhisar´da faaliyet gösteren Osman Türker, demircilik mesleğini şöyle anlattı; ? Babam Mehmet Türker, Simav Beyce köyde demirciliği öğrendikten sonra  memleketi olan Kömürcü köyünde bir dükkan açarak  ve çevre köyleri de gezerek buralarda yaptığı küçük tarım aletleri ile geçimimizi  sağlıyordu. Demircilik bizim 70 yıllık baba mesleğimiz. Babam bu işi 40 sene yaptı, ama  o dönemlerde bu mesleği yaparken sadece para karşılığı bazen de  belli haklar karşılığında da yaptı.Bu işe küçükken çok meraklı olduğum için ocağa boyum ermiyordu. Yaşımın ve boyum kısa geldiği için babam  ayağımın altına yüksek bir şeyler koyup boyumu uzatıyordu.?dedi. Türker, sözlerine şöyle  devam etti; ?Davut Peygamberinde mesleği olan sıcak demircilik işini biz oğlum ile birlikte yapıyoruz bu meslek yok olmak üzere benden sonra oğlum yapar mı yapmaz mı bilmiyorum ancak torunum okuduğu için sadece  okul tatillerinde geliyor, ama oda yapmayacağa benziyor.  Bu nedenle şuan da bu baba mesleğini  devam ettirebilecek tek bir kişinin  olmadığı gibi torunumda diğer öğrenmek istemeyen gençler gibi bu mesleğe ilgisi yok.? dedi. Nesli bitmek üzere olan mesleğimize bugün çırak bile bulamıyoruz.? diyerek sözlerine devam eden Türker, ?Bizde burada  Davut Peygamberimizin mesleğini devam ettiriyoruz,  Sıcak demir dökümü soğuk demir dökümüne göre  daha fazla ağırdır, Bugün bizler soğuk demirciliğe geçebiliriz ancak bir soğuk demirci sıcak demirciliğe geçmesi çok zordur. Çünkü bunun için çekirdekten yetişmesi lazım  biz burada demiri ham madde olarak alıp işliyoruz. Günümüzde artık bu durum lazer kesimlerle teknolojik aletlerle yapılmaktadır. Böyle yapılmasının sebebi ise bu yöntemin maliyetinin daha düşük olmasıdır. Biz bu meslekte her zaman toz duman içindeyiz.? diyen Kömürcülü Demirci Osman; ?Demir işleri eskiye oranla çok az bunun nedeni olarakta tütün,pamuk işlerinin ve küçük tarım aletlerinin yok oluşu? olduğunu ifade ederek ?son zamanlarda bu mesleği öğrenmek isteyen çırak dahi yok bir vatandaş gelip de bu çocuk burada bu işi öğrensin diyen olmadı.  Bu Meslek  Davud Peygamberden gelen bir meslek, bizim yapmış olduğumuz tırpan,balta,saçak gibi aletler doğal ve ham olarak kendi imalatımız, bir baltanın yapımı yaklaşık olarak 1 saatimiz alıyor? dedi.

Halbuki bu meslek sıcak demircilik biraz öncede bahsettiğim gibi biz ancak kış dönemlerinde çalışıyoruz.Biz yıllar önce mayıs,haziran aylarına kadar küçük tarım aletleri yaparken gelişen teknolojiyle günümüzde ise yaz aylarında dükkanımızın karşısında oturarak bekliyoruz.Çünkü yazın yapmış olduğumuz küçük tarım aletlerini kime satacağız. Bu dönemde sadece tamir işleriyle uğraşıyoruz.Fakat bu işlerden elde edilen gelir bizi ileriye götürmüyor.Bunun içinde devletimizin nesli tükenen mesleklere sahip çıkarak destek vermesini istiyoruz.? dedi.

 

 

 

 


Haber Kaynak : erhan çelik


MASKİ’DEN AÇIKLAMA

AKHİSAR BELEDİYESİ TAZİYE EVİ’NDE SONA GELİNDİ

İNTERNET MEDYASI İLAN GELİRLERİYLE DAHA GÜÇLÜ

ATSO EKONOMİ KONFERANSINA YOĞUN İLGİ

MANİSA'DA İLK 2 TON SU 1 TL OLDU, KARTLI SAYAÇ ZORUNLULUĞU KALKTI

BAŞKAN ZEYREK, AKHİSAR HEYETİNİ MAKAMINDA AĞIRLADI

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ