TARİHİ YAPININ AKIBETİ NE OLACAK?

TARİHİ YAPININ AKIBETİ NE OLACAK?

Kayalıoğlu mahallesi tarihini canlandırmak istiyor.

Kayalıoğlu mahallesi tarihini canlandırmak istiyor. Dünya üzerinde 7 tane olduğu bilinen Yahudi Tarım Okullarının bir tanesi de Manisa´nın Akhisar İlçesindeki Kayalıoğlu beldesinde bulunan Or Yehuda okulu ve yıkılmaya yüz tutmuş yapının yok olmasını istemeyen Kayalıoğlu eski Belediye Başkanı Mehmet Gökfiliz, Kahalıoğlu mahallesi Muhtarı Armağan Ağdanlı, Çiftçi Malları Koruma Başkanı Vedat Öğütveren, Başkan Yardımcısı Hüseyin Altaş, yeni açılan okul müdürü Sabri Er ve mahalle sakinleri yapının restore edilmesi için seslerini duyurmaya çalışıyor. Ziraatla uğraşan acil yardıma muhtaç Yahudi ailelerin iskânına yardımcı olmak ve okuldan elde edilecek gelirlerin 3´te birinin de İsrail´in kurulmasında kullanılan eğitim yuvası şimdi bakımsızlığın pençesinde. Kaderine terk edilen tarihi bina eski canlı günlerine dönmeyi bekliyor.
Araştırmalar sonucunda edinilen bilgilere göre Osmanlı döneminden bu yana ayakta kalan bina; 1905 yılında OrYehuda(Kutsal Işık)  Çiftliği ve Ziraat Mektebi 34 bin dönümlük araziye sahip olmakla beraber bunun üç bin dönümü eğitim amacıyla okula tahsis edilmişti. Okulda verilen eğitimin amacı topraktan geçimini sağlayacak pratik eğitime dayalı ziraatçılar yetiştirmekti. Bölgede modern metotlar ile eğitim ve tarım yapan böylesi bir çiftlik, Müslümanlara, Hristiyanlara ve Yahudilere yıllarca ev sahipliği yapmıştı. Geniş bir coğrafyadaki yoksul Musevi çocuklarını tarım konusunda uzmanlaştıran çiftlik geniş bir kampüs olarak kurulmuştu. 1908 yılından itibaren Müslüman öğrencilerin de okula kabul edilmeye başlanmasından sonra okulda eğitim dili Fransızca iken İbranice ve Türkçe de müfredatta yer almıştı. Osmanlı Devleti´nin I. Dünya Savaşı döneminde ordunun ve sivil halkın iaşesini sağlamak amacıyla yürürlüğe koyduğu uygulamalar kapsamında, Or Yehuda yönetimi elde ettiği ürünün büyük bir bölümünü sivil ve askeri otoritelere teslim etmek zorunda kalır ve bir dönem Osmanlı askerlerini bünyesinde ağırlar. 19. Yüzyılın ilk çeyreğinde OrYehuda´nın idare ve okul binaları, lojmanları ve 500 dönüm arazisi ile beraber İzmir Valiliği mülküne geçmişti. Seydiköy´deki verimsiz arazi üzerinde kurulu ziraat okulu ise buraya nakledilir. İzmir´de yayınlanan Anadolu gazetesinin 17 Kasım 1918 tarihli sayısında, Ziraat Nezareti´nin 1915 yılında Akhisar´a nakledilmiş olan Ziraat Mektebi´nin yeniden Seydiköy´deki okula nakledilmesini kararlaştırdığı kayıtlıdır.
 OrYehuda bu gelişmeler nedeniyle 30 Kasım 1918´e kadar kapalı kalır. Savaş sonrasında tekrar çalışmaya başladığında, Türk-Rum mücadelesinin yarattığı güvensiz ortamda eski verimliliğini yakalayamaz ve OrYehuda 1924 yılında satışa çıkarılır. Mektep ve içinde bulunduğu çiftlik ile birlikte 1924 yılında Kayalıoğlu Ahmet Bey tarafından satın alınır.Ahmet Bey, çiftlik arazisinin Tamburlu ve Sarıkaya mevkilerini kendine ayırıp, diğer kısımları satışa çıkarır.  Ancak çiftliğe yerleşen her çiftçiye tütün ekme ve ürünü kendisine teslim etme şartı getirir.
Ahmet Bey, bu mektebi 1944 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağışlar. Bina 1944-1997 yılları arasında İlkokul olarak hizmet verir . 1997 yılında okulun bitişiğinde yapılan yeni okul binası kullanılmaya başlanınca, eski bina yalnızlığa ve bakımsızlığa terkedilir. Üç katlı ana bina hala ayaktadır, ancak iç kısımda ciddi tahribat vardır. Halen mevcut olan kitabe üzerine okulun adı Osmanlıca, Fransızca ve İbranice olarak yazılıdır. Yatılı olan öğrenciler için yapılmış olan hamam, konut olarak bir çiftçiye verilmiş, tadilat edilerek kullanılmaya devam ediliyor. Okul bahçesinde yapılan peyzaj ve dikilen dış mekân ağaçları köyün günümüzdeki park alanını oluşturuyor. Konu üzerine Kayalıoğlu Eski Belediye Başkanı;  ?1903 yılında Ziraat mektebi olarak  yapılmış lojmanlarıyla beraber, tarım arazisi olarak kullanılmış. Yahudiler burayı Yunanlılar ele geçirinceye kadar kullanmış.  Daha sonralarında da  Ahmet Kayalı toprak reformu yaparak eşit miktarda parsellemiş. Akmet Kayalı burayı Yahudilerden almış. Onun yaptığı iyiliklere karşın o günkü yönetim buranın ismini Kayalıoğlu olarak vermiş. 1994 yılında yeni binaya geçilince burası metruk kaldı. 20-25 yıldır metruk halde. Biz Kayalıoğlu Mahallesine isminin verilmesini sağlayan, tarih kokan bu yapının restore edilip tekrar eski haline getirilmesini istiyoruz.Bu hususta mahalle sakinleri, muhtarımız ve değerli başkanlarımızla beraber çalışmalar içerisindeyiz. Umarız bu tarihe tanıklık eden yapı 20 yıldır geldiği halden bir 20 yıl daha bekleyip yok olmaz. ?dedi. Eski Belediye Başkanının sözlerine ek olarak Kayalıoğlu Mahallesi Muhtarı Armağan Ağdanlı, ?Bizim sorumuz 20-25 yıldır bu hale gelen binanın daha sonraki senelerde ne olacağıdır. Burasının restorasyon ile Kayalıoğlu halkına, Akhisar halkına, turizme kazandırılmasını istiyoruz. Bu okul dünyada yedi tanedir. Paranın üçte biri İsrail´e gönderiliyor ve onun kurulması için harcanıyor. Ziraat üzerine kurulmuş uygulamalı bir yapıdır. Eski dönemde ufak bir tren ve raylar bulunuyormuş okulun ön kısmında anlaşılan tarım arazisindeki ulaşım bu yöndeymiş. Treninde tekrar buraya getirilip tarihi bir yapı olan bu okulun tekrar restore edilmesi ve hayata geçmesini istiyoruz.?dedi.

 

 


Haber Kaynak : semih gürmen


AKHİSAR’DA 23 NİSAN COŞKUSU

AKHİSAR’DA 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANACAK

AKHİSAR’DA 23 NİSAN KUTLAMALARI BAŞLADI

ASAYİŞ VE GÜVENLİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

MASKİ’DEN AÇIKLAMA

AKHİSAR BELEDİYESİ TAZİYE EVİ’NDE SONA GELİNDİ

İNTERNET MEDYASI İLAN GELİRLERİYLE DAHA GÜÇLÜ