ÜRETEN DEĞİL, SÜSLEYEN KAZANIYOR

ÜRETEN DEĞİL, SÜSLEYEN KAZANIYOR

Türkiye, üretimde, ayva üretmeyen Hollanda ihracatta şampiyon

Türkiye, üretimde, ayva üretmeyen Hollanda ihracatta şampiyon

 

Birçok üründe olduğu gibi ayvanın  ihracat ve pazarlamasında da sınıfta kaldık. Dünya ayva üretiminde ilk sırada olan Türkiye ihracatta ise sıralamada hep geri planda kalıyor.

 

Nefaseti, aroması, lezzeti, besleyici özelliği, doğallığı ile eşi olmayan kaliteye sahip ayvayı ürettiğimiz halde maalesef değerinde satış gerçekleştiremiyor, pazar oluşturamıyoruz.

 

Mitolojik ağaçlardan olan ayvanın dünyaya yayılımı da yine Anadolu´dan başlamıştır. AYVA Cydoniaoblonga, gülgiller (Rosaceae) familyasından 4-5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir. Ayva yetiştiriciliğinin Anadolu´dan Yunanistan ve İtalya ya geçtiği, Milattan önce 650 yılında Yunanistan da yetiştirildiği ve oradan diğer Avrupa ülkelerine yayıldığı tarihi araştırmalardan anlaşılmaktadır. Ayvaya bugün Avustralya hariç tüm dünya ülkelerinde rastlanabilmektedir. 

Konuyla ilgili ilginç,  bir o kadar da garip ve düşündürücü bilginin kaynağı TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar.

ÜRETEN DEĞİL,  ALIP SATAN KAZANIYOR

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ?Ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye, ihracatta birinciliği Hollanda´ya kaptırdı?

-?Hiç ayva üretmeyen, Türkiye dahil çeşitli ülkelerden ithal ettiği ayvayı, ambalajlayıp cazibe kazandırıp, pazarlama kanallarını da etkin olarak kullanarak yeniden ihraç eden Hollanda, ihracatta 5 yılın 4´ünde birinci oldu. Hollanda 2012-2016 döneminde 72,8 milyon dolarlık ihracat yaparken, Türkiye 49,1 milyon dolarda kaldı.Yine Hollanda gibi hiç ayva üretmeyen Avusturya, 2016´da ihracatta beşinci, Fransa altıncı sırada yer aldı.Hollanda, 2012-2016 döneminde ayvanın kilogram birim fiyatını, Türkiye´den yüzde 31,9 daha fazla bir fiyata ihraç etti. Türkiye´nin kilogram ihraç fiyatı 90 cent, Hollanda´nınki 1 dolar 19 cent?

Açıklamalardan da anlaşıldığı gibi Pazar politikalarındaki zafiyet, ambalaj, sunum eksikliği nedeniyle ürettiğimiz malın gerçek karşılığını alamamaktayız. Buna karşılık hiç ayva üretimi olmadığı halde bizim ülkemizden aldığı ayvayı allayıp pullayan Hollanda, Avusturya gibi ülkeler daha çok ihracat gerçekleştirerek Türk üreticisinin üzerinden kazanç elde etmektedir.

Halk arasında yerleşmiş doğru bir anlayış vardır. ?Üreten değil, alıp satan kazanıyor.? Bu anlayış bizim ülke içindeki tarım ürünü pazarında geçerli olduğu gibi maalesef ülkemizin tarım ürünlerinin dış ticaretinde de yerleşmiş. Üreten Türkiye değil, üretmeyen ama, alıp satan Hollanda ve Avusturya para kazanmakta.

MEŞHUR GÖRDES AYVASININADI VAR KENDİ YOK

Gördes ve civar köylerde asırlardır üretimi yapılan ayva tarımı yanlış politikalar ve üretici birlikleri, kooperatif gibi tarımın gelişmesine yardımcı kuruluşların oluşmamasından dolayı gerekli ilgi ve pazarı bulamamış, her geçen yıl azalan ayva üretimi bitme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

BU DEĞER YAŞATILMALI

Bu konuda duyarlı birkaç üreticinin ısrarı ile tarımı sürdürülen ayvanın eski cazibesine kavuşması, hak ettiği değeri bulması için konu üzerinde ciddi çalışmalar ve girişimler yapılmalıdır.Bir firmanın yaptığı ayva lokumu ve ayva çiçeği kolonyasının gördüğü ilgi ürünün ne kadar doğal olduğunun da göstergesi. Geçtiğimiz yüzyılda deve kervanlarının vazgeçilmez yükü ve ticaret ürünü olan ayvanın hak ettiği yere gelmesi, üretiminin yaygınlaştırılarak ürünün pazarlama politikalarının oluşturulması elzemdir.

ÇOK FAYDALI GÜZEL BİR MEYVE?

Eşsiz aroması ve lezzetiyle reçelinden kompostosuna, marmelattan meyve kurusuna  kadar değerlendirilen Gördes ayvası aylarca saman arasında veya ardiyelerde saklanarak kış akşamlarının en güzel meyvesi olarak misafirlere ikram edilirdi. Eşsiz aromasıyla bir tanesi gün boyunca bulunduğu evin havasını güzelleştiren ayvanın faydaları saymakla bitmiyor.

ÜRETİMİN YAYGINLAŞMASI İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

Gördes ayvası sadece bir meyve olmayıp, bir kültür değeridir. Coğrafi işareti alınıp korunacak değerde olan Gördes ayvası  ve üretiminin yaygınlaştırılması, yaşatılması sorumluluğu bulunan herkesin görevidir.Bu amaçla Gördesliler Derneği, Gördes Kaymakamlığı, Gördes Belediyesi, Gördes ziraat odası, Gördes ilçe tarım müdürlüğü, CBÜ Gördes MYO gibi kurum, kuruluşların birlikte çözüm üretecek çalışmalara imza atması beklenmektedir.
AYVANIN FAYDALARI

 

Kış sofralarının vazgeçilmezi olan ayva oldukça lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve mineral deposu olarak sağlığımıza ve güzelliğimize de önemli katkılar sağlıyor. Tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, mide- bağırsak hastalıklarından korumadan cildin genç kalmasına katkı sağlamasına kadar pek çok faydası olan ayvanın kalorisi de bir o kadar düşük. Öyle ki 100 gramı sadece 40 kalori içeriyor. Ayvanın yaprağı meyvenin kendisinden ve kabuğundan çok daha fazla fenolik bileşik içeriyor. Bu nedenle ayva meyvesi için geçerli olan sağlık etkileri ayvanın yaprağı için de geçerli. Dolayısıyla özellikle ayva yapraklarını kurutup kış aylarında çay olarak tüketerek hem tadından faydalanabilir hem sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.

 

 

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Ayvanın içeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlıyor. Ayva günlük C vitamini ihtiyacınızın 4´te 1´ini karşılayarak patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı vücudunuzu koruyor. Gün içinde tercih edeceğiniz 2 veya 3 porsiyon ( ihtiyacınıza göre değişiyor) meyvelerden birini ayvadan yana kullanabilirsiniz.

 

Kilo vermeye katkı sağlıyor

Ayva glisemik indeksi düşük bir meyve, yani kan şekerinizi çok hızlı yükseltmiyor. Dolayısıyla diyabetiniz varsa veya diyet yapıyorsanız ayvayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ayva ayrıca öğünlerde tercih ettiğinizde lifli yapısı sayesinde tokluk sürenizi uzatarak zayıflamanıza yardımcı oluyor. Diyette tatlı alternatifi arıyorsanız ayvayı haşlayıp ya da buharda pişirerek lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Ayvanın porsiyonu, büyük boy bir ayvanın yaklaşık yarısı kadardır.

 

Kalp - damar sağlığını koruyor

Yüksek oranda potasyum içermesi sayesinde kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili oluyor. Ayrıca çözünebilir bir lif olan pektinin ayvada yüksek olarak bulunması kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller sayesinde kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerine olumlu etkiler sağlıyor.

 

 

Saçların uzamasına yardımcı oluyor

Demir, bakır ve çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan ayva artan kan dolaşımı ile saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı olarak saçları güçlendirmesinin yanı sıra uzamasına da yardımcı oluyor.

 

Cildin genç kalmasına yardım ediyor

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan demir, bakır ve çinko mineralleri ayvada iyi oranlarda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan ayva tüketimiyle birlikte kırmızı kan hücrelerin üretimi artırdığında dolaşımda taşınan oksijen miktarının yükseldiğini belirterek, ?Dokulara daha çok oksijen gitmesi de daha sağlıklı, daha genç bir cilt anlamına geliyor? diyor.

 

Kanser riskini azaltıyor

Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine, ölmesine veya kontrolsüz çoğalmasına sebep olarak kanser riskini arttırıyor. Antioksidan içeriği yüksek olan ayva, polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kanser riskini azaltıyor.

 

Sindirime yardımcı oluyor

Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor. Ayvayı özellikle kaynatılmış olarak tercih etmenizde fayda var.

 

Bağırsak hastalıkları riskini azaltıyor

Ayva içerdiği liflerle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanları liflerin sindirim sistemi kanalında olumlu etkileri sayesinde, ayva tüketiminin inflamatuar bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini azalttığına dikkat çekiyor. Ayrıca lifin içindeki kateşin ve epikateşinler de kolonda kanser yapıcı toksinlerin bağlanmasına ve zararının önlemesine yardımcı oluyor.

 

Kansızlığa iyi geliyor

Ayvadaki yüksek demir içeriği sayesinde kan hücrelerinin üretimi artıyor. Anemi problemi yaşıyorsanız ayva demir tüketimini arttırmak adına iyi bir alternatif olabiliyor.

 

Kötü nefes kokusunu önlüyor

Ayva anti-bakteriyel özelliği sayesinde birçok mikroorganizmanın vücutta çoğalmasına engel oluyor. Ağızdaki bakterileri yok ederek kötü nefes kokusunu hafifletici etki gösteriyor.

A ve B vitaminleri açısından zengin olan ayva, kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri. Şeker oranı oldukça düşük olan meyve, aynı zamanda insanı rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliğe sahip.

 

 

 


Haber Kaynak : Süleyman KOLLU


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”