GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

UYSAL; ?KURAKLIK KAPIDA?

UYSAL; ?KURAKLIK KAPIDA?

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı A. Halis Uysal gazetemiz Altıeylül´ü ziyaret etti.

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı A. Halis Uysal gazetemiz Altıeylül´ü ziyaret etti.  Gazetemiz ziyaretinde  Uysal ?Küresel Isınma ve Kuraklıkla İlgili´ önemli açıklamalarda bulundu.

Uysal 1969 da çıkan 1163 sayılı Kooperatifler yasasına göre Türkiye´de ilk sulama kooperatifini Akhisar/Beyoba Kasabasında kurduğundan bahsetti. Uysal; ? 1970 tarihinde aynı yasa ile 108 Kooperatifi bir araya getirerek Manisa Bölgesi Sulama Kooperatifleri Bölge Birliğini kurdum ve 1995 den bu yana halen Başkanlığa devam etmekteyim. 2001 yılında bünyesinde 27 Bölge Birliği, 2.500 Sulama Kooperatifi ve 1.800.000 çiftçisi bulunan ?Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği´ni kurdu ve Genel Başkanlığa halen devam etmekteyim.?

Uysal ,Türkiye´nin küresel ısınmanın risk grubu ülkelerinin başında gelmekte  olduğunu belirterek bu küresel ısınmanın yani kuraklığın geçici değil kalıcı olduğunu da dile getirerek şimdiden acilen tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Bu tedbirlerin başında ?Su Tasarrufu´ olduğunu belirterek her şeyden evvel Türkiye´de ?´Milli Su Konseyi´´nin kurulması gerektiğini vurguladı. ?Ürüne göre değil, suya göre ürün deseninin seçilmesi çok daha uygun olacaktır´´ dedi.

1970 den beri Sulamanın içinde olduğunu vurgulayan Uysal; ?´Türkiye´de su rezervimizin 112 milyar m3 olduğunu belirterek bunun hala aynı kaldığını, azalıp azalmadığını bilenin olup olmadığını onun içinde ilgili birimler bir araya gelerek ?Milli Su Konseyi´ni bu konuyu ele alarak gerek havza gerek bölge boyunda su rezervleri tespit edilerek ürüne göre değil suya göre ürün deseni seçilerek suyun o zaman rantabl olarak kullanılması sağlanmış olacaktır´´ dedi ve kuraklığın ayak seslerinin gelmeye başladığını, bir kanalda Gölmarmara gölünün, Burdur gölünün kurumakta olduğunu, buna müteakip birçok göllerin de aynı durumda olduğunu belirterek bir an evvel bu konular gündeme getirilerek her platformda konuşulması gerektiğini vurguladı.

Uysa; ?Bir damla yağmur suyunu bile insanoğlunun hizmetine sunmadan denize göndermeyiz´.

?Bugün Türkiye´de yapılacak ilk iş yer altı sularını bırakıp kışın yağan yağmurları, yazın denize akıp giden suları göller olur baraj olur suyu depolamalıdır.

Türkiye genelinde yer altı sularının statik seviyeleri günden güne düşmekte olup, boşalan aküfer kanallarında yer altı erozyonları başlamış, tarlaların bu nedenle eğimleri değişmektedir. Yarın bir gün depremde çökecektir.

Bu çok önemli bir konu olduğu için ilgileri uyurma gereksinimi duymaktayım.

Filozof Thomas Fuller´in dediği gibi ?Suyun değeri kuyu kuruduktan sonra anlaşılır´.
Kuyularımız kurumaya başladı ve daha fazla ilerlemeden çareler aranmalıdır. Bir de bu konuda işin görünmeyen bir yüzü var; ?Kirlilik´. Su Kirliliği Türkiye´de 42 ülkede yapılan araştırmada %69,9 la ön sıralarda gelmektedir. Araştırmalara göz attığımızda Gediz, Küçükmenderes, Büyükmenderes, Sakarya, Ergene acilen kirlenmemesi için yasal zorunluluklar getirilmelidir.

Çok değil, şair Orhan Veli 85 yıl önce bir şiirinde;

?Temiz hava bedava,
Bulut bedava,
Gezilebilir dere tepe bedava,
Peynir ekmek değil ama, acı su bedava,
Zaman gelecek; acı su, temiz hava, gezilebilir dere tepe ile birlikte,
Kelle fiyatına hürriyet kadar pahalı olacak´.


Tarımsal Sulamada en büyük girdimiz Tarımsal Elektriklerdir. Üzerinde %18 KDV % 17-20 Kaçak Elektrik %5 Belediye %2 TRT %1 Fon var. Bunların kaldırılıp Tarımsal Elektrikler desteklenmelidir.

Gördej Barajına gelince su tutmaya başladı. Seledni, Lütfiye, Gölmarmara, Sazoba, Beyoba ovalarında 14.423 hektar arazi sulamaya verilecek, ayrıca 58,58 ha3 içme ve kullanma suyu olarak İzmir´e verilecektir.

Türkiye´de ilk yapılacak iş tarımda fiziki planlama yapılmalıdır. Arazi miktarlarına göre ürün desenleri seçilmelidir. Su aynı zamanda insan oğlunun hareketlerine de yol göstericidir.

Su gibi olasınız!

Su gibi olasınız! Su gibi berrak, su gibi akıcı, su gibi duru,
Su gibi olasınız! Su gibi güçlü, su gibi sabırlı, su gibi coşkulu,
Su gibi olasınız! Su gibi zarif, su gibi esnek, su gibi değişebilir,
Su gibi olasınız! Su gibi can veren, su gibi acı dindiren, su gibi ferahlatan,
Su gibi olasınız! Su gibi sakinleştiren, su gibi heyecanlandıran, su gibi alıp başka diyarlara götüren,
Su gibi olasınız! Su gibi yaşamın hem başlangıcında hem ortasında hem de ta içinde.

Uzun lafın kısası ?´Su Gibi Düğümsüz´´ olasınız.

Sonuç olarak şunu söylemek isterim;Ekonomik sorunlar çözülebilir, siyasi istikrarsızlıklar giderilebilir, hatta ve hatta Orta Doğu savaşları dahi bitebilir ancak duyarsız kalınan çevre sorunları zamanla bizim sonumuzu hazırlayacaktır.

Bu duygular içerisinde bol yağmurlu günler diliyorum.

?´Su gibi düğümsüz olun.´´        


Haber Kaynak : semih gürmen


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”