GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

?Zeytin Primine Acil İhtiyaç Var?

?Zeytin Primine Acil İhtiyaç Var?

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, zeytinyağına prim desteği verilirken zeytine verilmemesinin büyük yanlış olduğunu belirterek, ?Zeytine prim desteğine acil ihtiyaç var? dedi.

Bloomberg TV´de Hande Berktan´ın sunduğu İş Dünyası programına konuk olan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alhat ve  İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Atilla Adalı. sektörü değerlendirdi, üreticinin beklentilerini dile getirdi. Alhat, sektördeki prim sisteminde ?yanlış? yapıldığına dikkat çekti. Alhat, ?Zeytinyağına destek varken zeytine yok. Burada ilginç bir durum var. Sofralık zeytin yetiştirmek ciddi bir mücadele gerektiriyor. Zamanında sulama yapmalısınız, ilaçlaması zamanında olmalı, hava iyi gitmeli. Çilesi çok yüksek bir yetiştiricilik gerektiriyor. Bütün bakımlarını da yapsanız devlet sofralık zeytin yetiştirene prim vermiyor. Ancak eğer zeytine iyi bakmazsanız o zaman yağlık oluyor ve devlet, ?zeytin yağlık olursa prim veririm´ diyor. İşte bu çok doğru bir yaklaşım değil. Sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz için zeytin ve zeytinyağını doğru zamanlarda kullanmamız lazım. Zeytin desteklerinin artırılmasına acil ihtiyaç var? diye konuştu.

 

KDV YÜZDE 8´DEN 1´E İNDİRİLSİN

Öte yandan zeytinyağının, bir taraftan desteklenirken diğer taraftan KDV yükü altında kaldığına da dikkat çeken Alhat, ?Üretici desteklenen bir ürün yetiştiriyor. Madem zeytinyağına böyle bir destek var o zaman neden yüzde 8 KDV ile satılıyor. Yüzde 1 KDV ile satılsın. Eğer KDV bu orana düşerse yüzde 7 daha ucuz olacak. Bu da vatandaşın sağlıklı bir ürüne daha kolay ulaşması demektir. Sektör de rahat bir nefes alır? dedi.

 

MARKETLERDE DENETİM OLMALI

Bazı marketlerin aşırı yüksek kar marjıya zeytinyağı satmasının da önemli bir sorun olduğunu söyleyen Alhat, bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Alhat, bu durumun hem sektöre hem de tüketiciye yönelik büyük mağduriyetlere yol açtığını ifade etti. Alhat, ?14 lira olan zeytinyağı bazı marketlerde 25 liradan satılmaya çalışılıyor. Aslında satılmıyor, rafta kalıyor. Tüketici de pahalı zeytinyağı almak yerine bitkisel yağlara veya pet şişelerinde satılan markasız ve sağlıksız yağlara yöneliyor. Bu yüzden kesinlikle perakende noktasında bir fiyat denetim mekanizması getirilmeli. Fiyatlar dengelenirse, hem iç tüketim artar, hem üretici emeğinin karşılığını alır? dedi.

 

İHRACATÇI DA DESTEK İSTİYOR

Sektörün bir diğer önemli sorunun da ihracatçıları yakından ilgilendirdiğini söyleyen Alhat, dökme zeytin dış satımında da fon konulmasını önerdi. Alhat şunları söyledi:

?İhracat desteklemeleri  aslında çok iyi. Ancak markalı ürünlerde biraz daha artırabilir. Dökme satılan ihracat noktasındaki bakış acımızı da değiştirebiliriz. Dökmeye fon koyabilir ve diğer ihracat desteğini de artırabilirsek, ihracatçının önü açılır?

 

AKHİSAR´IN ZEYTİNİ KİTAP OLUYOR

Akhisar´ın sektörde lider olması nedeniyle öncülük görevinin de bulunduğunu belirten Alhat, ?Akhisar zeytin kalitesinde en üste çıktı. Türkiye´de kaliteli zeytin üretimi var ama tüketim aynı şekilde artmadı. Zannediyoruz ki zeytinyağlı salata yediğimizde sağlıklı olacağız. Bu anlayışın da değişmesi gerekiyor. Sağlıklı olmak istiyorsak, gün içinde zeytin tüketimini kahvaltıyla birlikte öğle ve akşam yemeklerine de yaymamız gerekiyor. Avrupa, pizzasından salatasına, makarnasından reçeline kadar her şeyde zeytin kullanıyor. Ama biz kendimizi kahvaltıyla sınırlıyoruz. Bu da büyük yanlış? dedi. Bu yüzden ?Yeşil Zeytinli Yemekler? kitabı hazırladıklarını söyleyen Alhat, ?Alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız. Dünyaya Akhisar zeytinini satıyoruz çünkü tüm dünya seviyor. Türkiye daha çok sevsin daha çok zeytin yesin istiyoruz. Sabah zeytin yediyseniz, öğlen de akşam da tüketmelisiniz. Bu sağlık demek. Hazırladığımız kitapta en güzel zeytinli yemeklerin tarifleri yer alacak. Bu kitap, Türkiye´ye Akhisar´ın armağanı olacak? diye konuştu.

 


Haber Kaynak : Şerife Kandemir


MASKİ’DEN AÇIKLAMA

AKHİSAR BELEDİYESİ TAZİYE EVİ’NDE SONA GELİNDİ

İNTERNET MEDYASI İLAN GELİRLERİYLE DAHA GÜÇLÜ

ATSO EKONOMİ KONFERANSINA YOĞUN İLGİ

MANİSA'DA İLK 2 TON SU 1 TL OLDU, KARTLI SAYAÇ ZORUNLULUĞU KALKTI

BAŞKAN ZEYREK, AKHİSAR HEYETİNİ MAKAMINDA AĞIRLADI

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ