100 YILLIK TÜTÜN KÜLTÜRÜ BİTİYOR

100 YILLIK TÜTÜN KÜLTÜRÜ BİTİYOR

Akhisar´da Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa; ?Tütün rekoltesi %95 düştü. Tütünün bitmesi üreticiden çok alıcı firmaları zarara sokar.?

Akhisar´da Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa;  ?Tütün rekoltesi %95 düştü. Tütünün bitmesi üreticiden çok alıcı firmaları zarara sokar.? 
Yıl 12 ay tütüncülük 13 ay diyen üretici, ?emeğimizin karşılığını alamıyoruz.?diyor.

Ailesine  tütün tarlasında yardım eden 8.sınıf öğrencisi Mehmet Tombul, tütün biterse yaz tatili yapabileceğini söylüyor.
Bir asırdır Akhisar halkının temel geçim kaynağı olan tütüncülük, tütün alım firmalarının uyguladığı yanlış politikalar ve düşük geliri sebebiyle son demlerini yaşıyor. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ile Akhisar Altıeylül Gazetesinin birlikte düzenlediği inceleme gezisinde tütünün dünü bugünü ve geleceği konuşuldu.
Akhisar´ın Hacıosmanlar Mahallesinde tütün üreticileri ile yapılan görüşmelerde ortaya çıkan tablo iç açıcı değil. Üretici fiyattan memnun değil. Önünü görememekten şikayetçi. Hacıosmanlar Mahallesinden tütün üreticisi Mehmet Ali Tombul; ?Mecbur olduğumuz için tütün dikeceğiz diye bir algı var. Ancak belki bu yıl benim gibi mahallemizden beş üretici daha son kez ekiyor. 21 ila 6,5 lira arasında değişen fiyat aralığı gelir beklentisinin belirsizliğine sebep oluyor. Rekolte, kalite tamamen mevsim şartlarına bağlı. Bir yaşanabilecek  olumsuzluk ailenin bir yıllık gelirinin 6,7 bin liraya düşmesine sebep oluyor. Güne ve aya dağıttığınız zaman 3-4 kişilik bir aile için aylık kişi başı gelir 150-200 liraya tekamül ediyor. Bu da üretim seçeneği bakımından çok yetersiz, mantıksız. Bu sebeple biber, zeytin gibi alternatif ürünlere yöneliyoruz.?
Genç Nesil Tütünden Uzak Duruyor
?Mahallemizde şehre göç nedeniyle genç nüfus çok azaldı. Kalanlar da uğraşın çok gelirin az olması nedeniyle tütünden uzaklaştı. Biz tütün tarlasında büyüdük ama çocuklarımızın geneli tarlaya girmek istemiyor ve girmiyor.?dedi.
Ailesine Yardım Ediyor
Akhisar Şehit Ali Aksey İlkokulu 8.sınıf öğrencisi Mehmet Tombul; ? Yaz tatilinde ailemin geçim kaynağı olması nedeniyle tütün tarlasında çalışıyorum. Tütüncülük gerçekten zor. Babam çok az gelir getirdiğini söylüyor. Bundan sonra ekmeyebilirmişiz. Bu benim de artık yaz tatili yapabileceğim anlamına geliyor.?dedi. Tütün üreticisi Nuri Çiftçi, Hasan Çiftçi, Mustafa Köse, Hasan Sungur tütün tarımının her geçen gün kötüye gittiğini, bitme noktasına geldiğini belirttiler. Sigorta primini, firma ödemesi, üretici şinasi      saylı, avans ödemesi olmasa tütün yapılmaz. Sigortamız yok. Altı aylık üretim döneminde çalışanların sigorta primini alıcı firmanın ödemesi üretimi daha cazip hale getirebilir.?dedi.
Rekolte %5´e düştüğünü ve 2000 yılından önce 29 bin 646 tütün üreticisi olduğunu belirten Akbuğa; ?Bu sayının geçen yıl 2 bin 167´ye düştüğünü, bu yıl ise bin 600 üretici olduğunu söyledi.
Rekoltenin 22 milyon kilogramdan 1 milyon kilograma gerilediğini ifade eden Akbuğa; ? Bu şekilde seyrederse gelecek yıldan itibaren üretimin sıfırlanacağını dile getirdi.  Bundan üretici değil alıcı zararlı çıkar.?dedi.  Tütün üreticilerinin alternatif ürünlere yöneldiğini   belirten Akbuğa; ?Üretici bir şekilde başka bir ürünle geçimini sağlar. Ancak Akhisar tütününe ihtiyacı olan alıcı firmalar çözüm üretmezse binlerce çalışan, çok büyük yatırımlarla kurulan firmalar  ve tesislerin bundan olumsuz etkilenir. Alıcı firmalar, üreticinin sözüne kulak vermeli. Daha makul fiyat politikası ve anlaşılır kabul edilebilir sözleşme teklifleri ile üreticiye gelmeleri gereklidir.?dedi.  


Haber Kaynak : semih gürmen

https://youtu.be/xW1fLSu23lo https://youtu.be/x3W0KUUk6Dw

BAŞKAN DUTLULU, AKHİSARLI MUHTARLARLA BULUŞTU

MESİR TİCARET FUARI KAPILARINI 30. KEZ AÇTI

YENİ ÜCRET TARİFESİNİN UYGULANMASI İÇİN TÜM SİSTEMLERDE GÜNCELLEME YAPILACAK

METEOROLOJİ UYARDI; “TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜYLE CBÜ ARASINDA PROTOKOL

23 NİSAN’DA MİNİK SITKI EFE, MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ OLDU

23 NİSAN’DA MİNİK ALPEREN YUNUSEMRE KAYMAKAMI OLDU