BELEDİYE BAŞKANI DUTLULU GAZETEMİZE KONUŞTU

BELEDİYE BAŞKANI DUTLULU GAZETEMİZE KONUŞTU

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde %59 oy alarak Akhisar Belediye Başkanlığı görevine yeniden seçilen Cumhuriyet Halk Partili Besim Dutlulu ile özel röportaj gerçekleştirdik.

Akhisar Altıeylül Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Şerife Kandemir, Sayfa Editörü Işıl Seydi ve Muhabir Rüstem Savaş tarafından hazırlanan soruları Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu tüm içtenliği ile yanıtladı. Başkanlık makamında Kandemir, Seydi ve Savaş’ı konuk eden Dutlulu, seçim değerlendirmesinde bulunup göreve başladığı anda öncelik vereceği projeden, Manisa’da yaşanan değişime değin birçok konuda açıklamalarda bulundu.

-Seçim süreci nasıl geçti, elde ettiğiniz başarıdan memnun musunuz?

“Her seçim olduğu gibi yoğun ve yorucuydu ama keyifliydi tabi. Seçiminde kendine has bir keyfi var. Yani koşturduk, birde bu işlerin içerisine girdiğin zaman bir yerden sonra kendi kendine gidiyor, öyle oldu. Güzel bir seçim sürecini tamamladık. Beklediğimiz sonucu aldık. Her zamanda söylüyordum, son haftaki paylaşımlarıma baktığınızda görürsünüz; ‘Tarih yazacağız, büyük bir fark olacak’ diye. Biz genel merkezimizle ortak hareket ediyoruz zaten genel merkezimizin son günlerde yaptığı bir anketi Genel Başkanımız Özgür Özel gönderdi bana, ankette aynen şunu diyordu ‘%55 oyunuz var ama iyi bir çalışma ile bu %60 kadar çıkacak potansiyeli var.’ Bizde bu sebeple biraz fazla asıldık son hafta. Genel Başkanımızı hava limanında karşılarken bana söylediği oydu, ‘Akhisar’dan rekor oy bekliyorum’ demişti. O biraz beni stresse soktu açıkçası, o zamana kadar daha rahattık. Bazen öyle oluyor ki; %50 ile kazanırsak hayal kırıklığı yaşayacaktık. Seçim bizim beklediğimiz gibiydi, çok sayıda anket yaptık. Kendi bütçemizde yaptık, büyükşehir yaptı. Daha önce belediyemizin yaptığı memnuniyet anketleri vardı. Orada belli bir rakam vardı. Hocaların bize söylediği %53-58 arası hedefinde başlamıştık bir ay öncesi işe. Adım adım, büyüte büyüte. İlk amacımızda Ak Parti’yi %40’ın altında tutup bizimde %50’nin üzerine çıkıp rahat bir seçim geçirmekti ve amacımıza fazla fazla ulaştık.

Biz hakikaten bastırdık, hele son 10 gün iyice gaza bastık. Genelde şu oluyor CHP’li belediyelerde, çok hızlı başlıyorlar son bir ay form düşüyordu. Adaylar artık yoruluyordu, kolay değil. Çünkü arkanda devlet yok, tek başına mücadele ediyorsun. Biz tam tersi tempoyu yavaş yavaş arttırdık son 10 günde videolarla, paylaşımlarla gaza bastık.”

-Manisa Büyükşehir Belediyesindeki değişimi değerlendirir misiniz?

“Geçtiğimiz seçimde Manisa Büyükşehir’de İYİ Parti adayımız vardı. O da çok çalışmıştı ama bu kadar popüler olmamıştı. Tabi Manisa’da Cengiz Başkan’ın hatalarından gelen yılların birikmişliği vardı. Vatandaşların bir tepkisi vardı, Ferdi’nin tam tersi pozitif bir figür olması, doğru söylemlerle çıkıyor olması ve açık söyleyeyim bizde Akhisar’da kendi seçimlerimiz kadar Büyükşehir seçimleri içinde uğraştık. Faydamız olduysa ne mutlu bize. 

Cengiz Başkan çok uzun süre bu görevi yaptı. Yani siyasette çok uzun süre aynı görevi yapmak doğru bir şey değil. Tempo düşüyor, kendine aşırı güvenmeye başlıyorsun. Halktan kopuyorsun. Ferdi’nin avantajı şuanda yeni bir siyasetçi, heyecanlı, istekli ve sahada olan bir siyasetçi. İlk önce vatandaş; ister Salihli’de olsun, ister Akhisar’da ister Manisa Merkez’de kendisine dokunan, kendi derdini dinleyen kendi sorunlarına çözüm bulabilen siyasetçi istiyor. Ferdi Başkanda böyle bir siyasetçi, samimi bir siyasetçi, inşallah hep böyle devam eder.”

-Seçim sürecinde size en büyük desteği veren kimdi? Teşekkürlerinizi kime sunmak istersiniz?

“Eşim, ailem, çocuklarım. Onları çok ihmal ettim bu dönemde, sağ olsunlar. Özellikle son ay Özge’de tüm kampanya da her aşamasına katıldı. Hiç yalnız bırakmadı ama bütün evin yükü, çocukların yükü Özge’nin üzerindeydi o yüzden o tabiki. Ama inkar edemem İlçe Başkanımız, Milletvekilimiz, başkan yardımcılarımız, meclis üyelerimiz, hepsi sağ olsun elinden geleni yaptı.”

-Geçtiğimiz dönemde de Akhisar Belediye Başkanlığı görevini sürdürdünüz. Bu süre aralığında ders alıp bir daha yapmam dediğiniz hatalarınız var mı?

“Benim kafamda bazı hatalar var. O hataları yapmayacağım ama onlarda bana kalsın.”

-Manisa Büyükşehir Belediyesinde yaşanan değişimin Akhisar’a olumlu etkileri olacak, diyebilir miyiz? Değişimin Akhisar’a yansımasının nasıl olacağını değerlendirebilir misiniz?

“Vallahi çok güzel olur. Yani şu var, ilk başladığımdan beri, seçim kampanyası boyunca şunu söyledim; bize inanın, parti ile alakası yok bu işin. Bize a partili, b partili belediye başkanı değil, çalışacak belediye başkanı lazım. Biz büyükşehir belediyesinden istediğimiz performansı alamıyorduk. Bizim sorunlarımızla çok fazla ilgilenmeyen belediye yönetimi vardı. Belediye yönetimi böyle olunca alt kadroları daha fazlasını yapıyor. Biz basit imar sorunlarımızı bile çözemiyorduk, mezarlıklar temizlenmiyordu, sinek ilaçlamaları sıkıntılıydı, Akhisar’daki ana arterler büyükşehir belediyesine ait. Akhisar Belediyesi dikkat ediyorsunuzdur, tüm sokakları temizliyordu. Niye? Adamları yok çünkü orada, biz gitsek oradan temizlik sıkıntısı başlayacak. Biz elimizden geldiğince onlara destek olmaya çalıştık, o desteği bile kötü niyetle anladılar. Yani burada çalışmak istemeyen çalışmaya niyeti olmayan bir belediye yönetimi vardı. Şimdi Ferdi başkandan da ilk beklediğim şey çalışması. Küçük, büyük demeden Akhisar’ın sorunlarını çözmesi. Az önce arkadaşlarımla olan toplantıda da benzer şeyler söyledim. Biz bir dosya gönderiyorduk, Akhisar’ın lehine olacak bir dosya, bir şahsın, şirketin, kişinin değil Akhisar halkının lehine olacak imarlı ilgili bir dosya gönderiyorduk o bile 2-3 ay bekliyordu. Biz normalde tek ayda geçiriyorduk mesela, okulla ilgili bir şey oluyordu biz ara komisyon yapıp geçiriyorduk, orada o dosyayı 3 ay bekletiyorlardı. Çok enteresan bir kafa yapısı vardı. Şimdi amacımız sorunların, hızlı, doğru bir şekilde ivedilikle çözülmesi. Ben çözüleceğine inanıyorum. Bu işin ana kaynağı maddi olmakla birlikte büyükşehir belediyesinde. Büyük projeler yapması gerekende büyükşehir belediyesi. İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da böyle. Akhisar’da bir ilçe belediyesi olarak büyükşehirden hizmet getirmek için elimizden geleni yapacağız, bu konuda da Ferdi Başkanımla uyum içerisinde çalışacağımıza inanıyorum.”

-17 İlçeden 14’ünü CHP’li adayların kazandığı bir süreç geride kaldı. Manisa Merkez’de de istenen başarı elde edildi. Manisa Merkez ve İlçelerindeki aynı dili konuşan adaylar ile 5 yıllık süreç nasıl geçecek?

“17 ilçeden 14’ü bizde. Bu çok büyük bir sorumluluk, kolay değil. Ben o sabah kalktım, düşündüğüm yeni belediye başkanlarımız var, onların yerinde olsaydım bir soğuk ter boşaltırdım. Şuanda ben belediyeye hakimim sorunlarını biliyorum, belediyeyle ilgili her şeyi biliyorum. Neler yapmam, neler yapmamam gerektiğini. Hakikaten kolay bir iş değil. O konuda bizde, genel merkezimiz, genel başkanımızda destek olacak. Önceki dönem Eskişehir Belediye Başkanımız bir ekip kuruyor, o onlara danışmanlık yapacak. Güzel bir çalışma içerisinde o arkadaşlarımıza sahip çıkacağız. Bizim burada amacımız şu; halktan kopmayacağız. Ben artık seçildim, köye gelmem, sokağa inmem, sahaya inmem diyen bir ekip olmayacak. Tam tersi seçim dönemi nasıl çalıştıysak tabi o tempoda çalışması mümkün değil ama nedir mesela söz vermiştik, biz ilk Cuma namazına Ferdi Başkan’da geldi Çamönüne gittik. Ferdi Başkanıma mesaj attım, söz vermiştik gelecek misiniz, diye. Söz verdik, geleceğiz tabiki, dedi. Çok hoşuma gitti. Ben ona bir kere söyledim, direkt tabiki geleceğiz diye cevap verince çok hoşuma gitti. Oraya gittik, muhtarlar geldi, çok güzel bir ortamdı. İkincisi insanların ne dediğini önemsemek lazım. Tabi ki büyük proje yapacaksın. Bizimde büyük proje vaatlerimiz var, binalar vaat ettik, alt geçitler vaat ettik, spor salonları, otogar. Bunları tabiki yapacağız ama ben şunu söylüyorum, adamın evinin önündeki çukuru çözemedikten sonra o büyük projeleri yapmanın hiçbir anlamı yok. Bizim önce o adamın evinin önündeki çukuru çözmemiz lazım. Burada da büyükşehir ile irtibat halinde, uzlaşı içerisinde olacağız, beraber çalışacağız. O sokak benim, bu sokak senin yapmayacağız. Beraber çalışacağız. Bu sayede hem büyükşehirde hem de bizde hız artışı olacağına inanıyorum. Halktaki beğenimizin en belirgin özelliği anında çözüm üreten belediyeydik. Vatandaşların sorunlarını bazen günler değil saatler içerisinde çözebiliyorduk. O kadar hızlı reaksiyon gösteriyorduk. Şimdi aynı hızı büyükşehire aktarmaya çalışıyoruz. Akhisar’daki bu uyumu kurduktan sonra bizim çözemeyeceğimiz sorun yok.”

-Akhisar’da imzanızı atmak istediğiniz ikinci dönemdeki ilk projeniz ne olacak?

“İlk olarak çalışmamıza katlı otoparkla başlayacağız. Önce onun mali kaynağını bulup ondan sonrada Ticaret Odası ile beraber önce protokolü yapıp Merkez Çarşı’daki alanın temizliğini yapıp kapanmasını sağlayıp üstüne eski sinema salonu yapıp üstüne de otoparka başlamak istiyoruz. İlk projemiz o olacak.”

-Son olarak sorularımızdan bağımsız neler söylemek istersiniz?

“Güzel bir seçim oldu ama bu bir seçimdi. Siyasi partiler yarıştı, Akhisar halkı en doğru düşündüğü insana oyunu verdi. Artık seçim bitti. Ben şimdi hangi siyasi partiye oyunu verirse versin çalışacağım. Siyasi parti gözetmeksizin, mevki makam gözetmeksizin Akhisar için yapılacak her işte biz elimizden geleni yaparız. Bunu Ak Partili, MHP’li, İYİ Partili tüm arkadaşlarımdan da rica ediyorum, Akhisar’da ve Türkiye’de 4 sene boyunca seçim yok. 4 sene boyunca iş yapma zamanı. Zaten ülke ekonomisi sıkıntılı, ülke de insanlar çok parlak günler geçirmiyor. İnsanların alım güçleri çok düştü ama en azından Akhisar için ne yapacağız, onun için uğraşalım. Ben herkesle iş birliği yapmaya hazırım. Herkes iş birliği yapmaya hazırım, devletin her kurumu ile iş birliği yapmaya hazırım. Ak Partili, MHP’li arkadaşlarımla. Ben bu konuda tüm Akhisarlılardan destek istiyorum.” dedi


Haber Kaynak : Rüstem Savaş


DÜNYA AŞI HAFTASI 24-30 NİSAN

VETERİNER GÜNÜ DOLAYSIYLA BİR ARAYA GELDİLER

KAYMAKAM KÜTÜK YENİ KAYMAKAMLIK BİNASINI İNCELEDİ

DİYANET AKADEMİSİ BAŞKANINDAN ZİYARET

HASRET BİTTİ, 484 YILLIK GELENEK MANİSA’YA ŞİFA SAÇTI

MANİSA’DA KÖFN RÜZGARI ESTİ

ROMAN VATANDAŞLAR İÇİN MESLEK EDİNDİRME KURSU AÇILDI