MEYVESİ AYRI YAPRAĞI AYRI ŞİFA KAYNAĞI HİNT İNCİRİ

MEYVESİ AYRI YAPRAĞI AYRI ŞİFA KAYNAĞI HİNT İNCİRİ

Akhisar Sazoba Mahallesinde evinin bahçesinde yetiştirdiği meyve ile şifa dağıtıyor.

Akhisar Sazoba Mahallesinde evinin bahçesinde yetiştirdiği meyve ile şifa dağıtıyor.

Akhisar´ın Sazoba mahallesinde ikamet eden emekli öğretmen olan İlhami Naç, halk arasında Kaynanadili, Çöl yemişi, Filincir olarak bilinen şifa kaynağı bitkiyi 7 yıl öncesi Bodrum´dan getirerek bahçesinde yetiştirdi. Emekli Öğretmen olan İlhami Naç, Filincir´in  soğuktan korunması gerektiğini şifasının sadece meyvede değil yaprağının da şifa kaynağı olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; ? Biz bu ağaçların bir tek yaprağını  Bodrum´dan getirdik, bu yapraklar çoğala çoğala işte gördüğünüz gibi  ağaçlar oldu sağlı sollu. Bu ağaçlarda bu gördüğünüz meyveyi veriyor, bu meyvenin adına Tikenli İncir diyorlar, Filincir diyorlar,  Çöl yemişi diyorlar ve daha bir çok adı var. Bunun bir çok hastalığa iyi geldiğini söylüyorlar ama bizin en çok bildiğimiz mayasıl hastalıklarına bire bir iyi geldiğini ben kendim biliyorum. Çok hasta geliyor buraya bu hastalar bunları yedikten sonra haber geliyor iyileştiklerini söylüyorlar, hiç bir kimyasal ilaç kullanmadan. Ayrıca bunu şeker hastalığına mide hazımsızlıklarına  ve mesela bazı kremlerin yapıldığına dair bilgiler var. Hatta geçenlerde doğudan işçi olarak gelen iki bayan bunun yapraklarını aldılar.  Bunun yapraklarının ortadan yarılıp sandviç gibi ısıtılıp dizlerinize bağladığınız zaman diz ağrılarının iyileştiğini söylüyorlar, bunun yanında bir çok hastalığın çaresi bu.

Şimdi biz bunu parayla satmıyoruz, yani bazı dedikodular oluyor;?Yok efendim parayla satılıyor.´ diye Antalya´da satılıyor  orada tanesi 4 lira 5 lira o beni ilgilendirmiyor. Ben burada kim olursa olsun geldiği zaman herkese yeteri kadar veriyorum, hiç bir ücret talep etmiyorum. Kendimiz topluyoruz, kendimiz dikenlerinden ayırıp  hasta olan arkadaşlara veriyoruz.

Mesela bir örnek vereyim, Adapazarı´ndan İstanbul´dan ve bazı yerlerden bu meyve olmayan yerlerden gelip de bu meyveyi alan arkadaşlarımız var.  Bir seferde  vatandaşın biri  İsrail´de çalışıyormuş bu  meyveyi kendi almış valiz ile getirmiş, ama gümrük el koymuş demişler ki; ?Bu nedir?´ vatandaş da; ?Çöl Yemişi´ demiş.  Gümrük memurları bunların Türkiye´ye girmesi yasak diyerek elinden almış.  Adam başka bir köye geçerken bunları görüyor, saat 10-11 gece yarılarında bizim kapımızı çaldı, durumu anlattı; ?Bize verir misin hastamız var.´ dedi bizde tabi verdik. Hatta dikmesi için yaprakta verdik.  Adam memnun oldu, tekrar görüştüğümüzde hastasının iyileştiğini söylüyor.  Akhisar´ın köylerinden dikmek için gelen var ama ben onlara şunu hatırlatıyorum; bu bitkiyi Aralık, Ocak ve Şubat´taki soğuktan, donmaktan korumak lazım .  Ben bunları kışın komple 2 katlı sera tipi naylon ile kapatıyorum ve bağlıyorum.  3 ay kapalı ve bağlı kalıyor,  çünkü don vurmasın diye. Ekiyorlar hatta filiz vermeye başlıyor ama korumadıkları için donup ölüyor. Bunu her mevsim ekersin bunun mevsimi yok toprağa at  yaprağı yarıya kadar gömersin gübre filan atarsan daha çok güzel oluyor kendiliğinden eklene eklene eklem bacak gibi büyüyor koca ağaç oluyor. Her zaman ekilebilir ama meyveyi Temmuz- Ağustos aylarında verir.? dedi.

Nisan aylarında çiçek açıp Temmuz sonu Ağustos´un ilk haftalarında olgunlaşıp meyve vermeye başlayan, dikenli olduğu için toplaması çok zor bir meyve olduğu için maşa veya eldivenle toplanıyor. Tazikli su ile dikenlerinden arındırılıp soyulduktan sonra yeniliyor.


Haber Kaynak : erhan çelik


BAŞKAN DUTLULU ODA BAŞKANLARINI AĞIRLADI

MANİSA’DA SEFO COŞKUSU

YEŞİL GÜBRELEME ÇİFTÇİ VE DOĞA DOSTU

ATLI TERAPİ VE REHABİLİTASYON PROJESİ ÖZEL ÇOCUKLARDAN TAM NOT ALDI

CHP İLÇE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

BAŞKAN DUTLULU, AKHİSARLI MUHTARLARLA BULUŞTU

MESİR TİCARET FUARI KAPILARINI 30. KEZ AÇTI